in

Niko nas ne pritiska u vezi sa Ukrajinom, jer svi dobro znaju naš stav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko od Beograda ne traži da se opredeli u vezi sa krizom u Ukrajini, jer “znaju naš stav” koji je principijelan i zasnovan na poštovanju međunarodnog javnog prava. Vučić je rekao i kako se razmišlja o tome da vrtići, a kasnije i jaslice budu besplatni za sve roditelje u Srbiji. Upitan o kandidaturi za novi predsednički mandat, rekao je da je to verovatna opcija, ali da će konačna odluka o tome biti doneta u narednih desetak dana.

Vučić je u intervjuu televiziji Tanjug kazao da Ministarstvo spoljnih poslova prati dešavanja u Ukrajini podsetio da je građanima Srbije nedavno preporučeno da razmotre napuštanje te zemlje.

„Ako bude trebalo mi ćemo da pomognemo u izmeštanju našeg stanovništva. Sve se nadam da se to neće dogoditi“, kazao je on.

Rekao je i da “nema pojma” da li je tačna informacija koju je izneo šef ruske diplomatije Sergej Lavorv da u Donbas dolaze “plaćenici sa Kosova, iz Albanije i BiH”, i dodao da ćemo tražiti dodatne informacije “od naših ruskih prijatelja”.

Na pitanje da li će se kandidovati za novi predsednički mandar, odgovorio je da je to verovatna opcija i da će odluka o tome biti doneta u narednih desetak dana.

Kazao je da ne bi voleo da se kandiduje za nešto, a da nije u stanju “da pruži isto kao do sada ili više”.

Ocenio je i da je Srpska napredna stranka mnogo spremnije ušla u kampanju od drugih stranaka i pored državnih funkcija koje imaju.

Besplatni vrtići za sve roditelje

Vučić izjavio je da se razmišlja o ideji da u početku vrtići, a kasnije za godinu ili dve i vrtići i jaslice budu besplatni za sve građane Srbije.

“To znači da mi preuzmemo na sebe plaćanje do određene sume i državnih i privatnih vrtića na potpuno isti način”, rekao je Vučić televiziji Tanjug.

Prema njegovim rečima, sve bi bilo besplatno za roditelje, čime bi ih, kako je ocenio, motivisali da imaju više dece.

Naglasio je da se o tome za sada samo razmišlja i da odluka još uvek nije doneta.

“Mi sa tim možemo da krenemo verovatno od 1. septembra. Na godišnjem nivou je to negde oko 53 miliona evra, računajući ono što država sada dobija od roditelja u nekom obliku. Pedest i tri miliona evra bi bio čisti gubitak”, kazao je Vučić.

Ocenio je da bi time dobili veću socijalnu inkluzivnost dece koja bi bila manje na ulici, ili manje u porodičnim domovima, a više sa drugom decom.

Izjavio je da će sve što Srbija radi, poput puteva i pruga, “biti džabe ako ne bude bilo više dece”.