in

Nije prvi put da prete Marku, učinićemo sve da zaštitimo svoje članove

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da će to udruženje “učiniti sve” da zaštiti svoje članove, nakon što je novinaru i piscu Marku Vidojkoviću u nedelju prećeno smrću na društvenim mrežama, i dodao da će izvršiti pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare. Kako je naveo u saopštenju, to nije prvu put da Vidojković dobija pretnje, a ocenio je da su se “bes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru”.

„Prvenstveno zahvaljujući državnim zvaničnicima, nismo iznenađeni što su pojedinci, nepodobni za režim, poput Marka, prepušteni na milost i nemilost raznih poremećenih počinilaca. Nažalost, mogu biti siguran da ovo nije poslednja pretnja Marku i mnogima koji su kritični prema vladajućoj stranci, jer je zahvaljujući agresivnom narativu političara naše društvo prepuno sa sve više i više besnih ljudi koji žele da tuku, siluju i linčuju“, rekao je Bodrožić.

On je najavio da će o tom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane i ocenio da je svaki napad na novinare „napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“.

Regionalna mreža Safe Journalists stala u odbranu Vidojkovića

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, među kojima je i NUNS, pridružila se u najoštrijoj osudi pretnji smrću.

„Naša mreža zahteva da osoba koja je pretila bude krivično gonjena i uhapšena što je pre moguće. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Takođe, pozivamo srpske vlasti da osiguraju rad novinara u ovoj zemlji, jer je Srbija zemlja u našem regionu koja je prijavila najveći broj napada i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko godina i važno je da ceo region prestane sa ovim trendom u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su, osim NUNS, potpisali i Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

Novinar i pisac Marko Vidojković, voditelj TV emisije „Dobar, loš i zao“ koja se emituje na kanalu Nova S, primio je pretnju smrću 20. juna, posle ponoći, putem Instagrama.

OEBS: Hitno istražiti pretnje smrću Vidojkoviću i procesuirati odgovorne

Predstavnica OEBS-a za medije Teresa Ribeiro pozvala je danas da se odmah istraži pretnja smrću upućena u Srbiji piscu i novinaru Marku Vidojkoviću i procesuiraju odgovorni.

„Pretnja smrću usmerena na novinara Marka Vidojkovića u Srbiji treba odmah da bude istražena i odgovorni sudski gonjeni. Onlajn nasilje prema novinarima predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i može da ih odvraća od nastavljanja njihovog važnog rada u društvu“, napisala je ona na Tviteru.