in

Nije poenta da nas umire do izbora, tražimo zakon

Aktivisti iz više mesta u Srbiji koji se protive eksploataciji litijuma i bora u Srbiji posle provedene noći ispred Predsedništva Srbije i dalje se nalaze u improvizovanom kampu. Kažu da su “pod prozor” predsednika Aleksandra Vučića došli jer ne veruju da će Rio Tinto i druge kompanije koje se bave preradom litijuma i bora otići iz Srbije i insistiraju na zahtevu da se zakonom zabrani eksploatacija tih ruda. Zlatko Kokanović iz iz udruženja “Ne damo Jadar” za N1 kaže da se kompanije Rio Tinto i Rio Sava ponašaju kao da se ništa ne dešava i da su otkupili još jedno domaćinstvo i nekoliko parcela. I aktivisti iz Rekovca i Jagodine sumnjaju da se u njihovim mestima priprema otvaranje rudnika i poručuju da neće stati sa akcijama do ispunjenja zahteva.

Oni navode da su se odlučili na kampovanje kod Predsedništva dok se donese zakon o zabrani iskopavanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, pošto ni predsednik ni premijerka ne odgovaraju šta će biti sa tim.

Kokanović naglašava da nema utisak da je Rio Tinto otišao iz Jadra i da i nakon ukidanja uredbe prostornog plana za posebne namene kompanija radi i dalje ono što je radila pre 20. janura. „Otkupili su jedno domaćinstvo, i osam – devet parcela, seku se šume nelegalno, imali smo dve nedelje zaredom ljude bez obležja koji su radili navodno neke istražne radove za gasovod koji vodi Loznica-Valjevo, meštani su se uključili, oduzeti su im uzorci. Oni su se pozivali se na izvesnu Jelenu Kojić iz predsednikovog kabineta i načelnika gradske uprave Loznica Vladimira Radojičića“, kaže Kokanović.

Upitan da li su aktivisti jutros videli predsednika da dolazi na posao, kaže.

“Nismo primetili, niti smo obratili pažnju da li je došao na posao. On kaže da dolazi u pola pet, mi smo u to vreme dremali. Nema potrebe da pratimo šta radi, nama je bitno da donese zakon”, rekao je Kokanović i dodao da bi predsednik to trebalo da učini “ako sluša volju naroda” – da se trajno ukine eksploatacija litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

On je objasnio da je donošenja zakona novi zahtev ekoloških udruženja pošto se posle ukidanja uredbe vlade, jer se Rio Tinto i Rio Sava ponašaju kao da se nije ništa desilo.

“Nije poenta da nas umire do 4. aprila, pa da nastave po starom, naša deca moraju mirno i spokojno da žive i rade”, navodi Kokanović i dodaje:

“Ovde ostajemo do ispunjenja zahteva ili do raspuštanja vlade, ako se raspusti Vlada a ne ispune se zahtevi – razilazimo se. Hoćemo da pokažemo da možemo da izdržimo i sedam dana u Beogradu. Sa novom Vladom se vraćamo i od nje ćemo tražiti isto, predat je zahtev za narodnu inicijativu da i nova vlada usvoji zakon, a potpise skupljamo iduće nedelje”, kaže Kokanović.

I meštani Jagodine nalaze se u kampu. Oni navode da je glavni problem u njihovom kraju što je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo dozvolu na osnovu koje je formirano istražno polje na teritoriji opštine koje zahvata 22 sela, površine oko 100 km kvadratnih. Za sada, kako ističu, nije izvršena nijedna istražna bušotina i nadaju se da su njihove akcije usporile proces.

Upozoravaju da će, ako se Jagodina spoji s Rekovcem to biti najveće istražno polje što se tiče bora i litijuma na teritoriji Srbije, veće i od polja u Valjevu, ali i Pranjana i Dobrinje.

Naglašavaju da opasnost od otvaranja rudnika postoji sigurno čim neko vrši takva istraživanja.

Konkretno, u pitanju je kompanija Balkan mining minerals koja vrši istraživanja, a prošle godine pokušala je da izvrši buđenje u selu Dragovu kod Rekovca, što je sprečeno akcijom ekoloških organizacija, navode aktivisti.

Marica Živanović Poljo, meštanka Rekovca kaže da je trenutno u Rekovcu u toku procedura na inicijativu mešatna, građana i privrednika da se po ubrzanom postupku donese izmene prostornog plana gde bi se decidirano navelo da se opštini zabranjuje ta vrsta rudarenja koja se odnosi na litijum bor i eventualna eksploatacija i prerada.

Ona podseća da su za vreme vanrednog stanja meštani iz medija saznali da se u njihovom kraju pojavilo nekoliko bušotina i da su počeli da se raspituju i saznali da Rekovac ima istražno rešenje za teritoriju od 185 kilometara kvadratnih, što je polovina opštine. “To nas je uplašilo”, rekla je Živanović Poljo i dodala da su meštani protestom uspeli da spreče izvođenje bušotine, ali su i dalje na oprezu da li će nastaviti.

“I da uspemo da dočekamo završetak procedura nećemo biti mirni. Ništa nam ne znači da Rekovac bude izopšten kada je prostorni plan pripremljen sa više od 40 mapiranih rudnika u Srbiji, moramo da se borimo dalje”, rekla je ona i dodala da će ovo biti duga, teška borba da odgovorni promisle drugačije o razvoju Srbije.

Uključenje pogledajte i u okviru emisije N1 Studio Live: