in

Nije bilo tajnog dogovora sa Srbijom, nisam dao garancije za ZSO

Nije bilo tajnog dogovora sa Srbijom, nisam dao garancije za ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sa Srbijom nije bilo tajnog dogovora za uklanjanje barikada na severu i da je jedina garancija koju su dali međunarodnim predstavnicima bila da ne postoje spiskovi za hapšenje.

U intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com, Kurti je odbacio navode da je dao garancije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Kosovski premijer je rekao da je zbog eskalacije situacije na severu bilo sastanaka samo sa ambasadorima Kfora, Euleksa i KUNIT-a, posebno američkog.

Kako je kazao, poslednjih dana postoji povećana posvećenost medjunarodnih zvaničnika za uklanjanje barikada, jer je kosovska policija pokazala rešenost da ih ukloni, ali ističe da je dobro što su ih Srbi sami uklonili.

„Dali smo više vremena Kforu, pošto je iz informacija koje smo dobili postalo jasno da su na severu Kosova počeli da kruže ljudi koji su – ili bili, ili su imali veze sa Vagnerovim plaćenicima, zatim sa paravojnom formacijom Noćni vukovi, a istovremeno su koristili taktiku sličnu onoj iz 2014. godine u Ukrajini“, kazao je Kurti.

Ocenio je da barikade nisu bile toliko barikade protiv vlasti, koliko veruje da su bile protiv „političkog pluralizma u srpskoj zajednici na Kosovu“.

„Bilo je barikada protiv Nenada Rašića i Rade Trajković, možda više nego barikada protiv Aljbina Kurtija. Drugi razlog je unutrašnja teritorijalizacija Kosova, gde deo teritorije kontroliše Beograd. Ovo je za nas bilo i biće neprihvatljivo. Kosovo je na stazama razvoja, napretka i demokratije“, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima „nezaustavljiv“ napredak Kosova „dovodi Beograd u nervozu, koja ponekad prelazi u paniku i proizvodi barikade na severu“.