in

Ni “istorijsko obraćanje” predsednika nije razjasnilo šta će se desiti na Kosovu

Poslednji susret Vučića i Kurtija u Briselu najavljen je kao istorijski. Najavljivač tih događaja, kao i uspeha i pobeda bio je predsednik kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Predsednik Aleksandar Vučić se danas neće obraćati javnosti, on ostaje još neko vreme u Briselu“, rekao je Petković 18. avgusta.

„Bukvalno da ćuskije sa neba padaju ono što kaže predsednik Vučić to će se i ostvariti. Zato je odložio svoje obraćanje za nedelju u 13:30“, ponovo se oglasio Petković dan kasnije 19. avgusta.

Usledilo je trodnevno čekanje obraćanja predsednika Srbije. Tabloidi su ga predstavljali kao istorijsko obraćanje, a sa Pinka je tražena podrška Vučiću koji se grčevito bori u Briselu.

„Treba da podržimo državu Srbiju i predsednika Vučića, jer ne bori se Vučić tamo za sebe, već za sve nas“, rekao je na Pinku direktor i urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Predsednik Srbije u borbi u Briselu imao je i utehu u, kako je napisao na svom instagram profilu, piti krompiruši i pinđuru. U Beogradu je borbu za Kosovo proveo uz košarkašku uzakmicu. A onda je stigao dan istorijskog obraćanja.

„Nismo mi čuli nikakav istorijski govor od 2012. godine. Nema ni prilike da se kaže nešto važno za istoriju, ali ono što je očigledno manir ove vlasti jeste da vi stalno morate da održavate napetost. Stalno neko preti, stalno je neka neizvesnost, nešto će se desiti i i prosto autokratama to treba“, rekao je Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Predsednik je osim o tome da je Srbija saterana u ćošak i da neće ponovo biti izbegličkih kolona u istorijsko obraćanje uključio i Prajd, odgovor na pismo voditelja Ivana Ivanovića, pa čak i neke narodne umotvorine.

„Grozni su mi i oni koji bi da tukući pedera pored sebe se bore protiv pedera u sebi, kao i oni koji bi nešto da hvališu… Gospodin Ivanović je potpuno u pravu, ja nisam na tom nivou. Za njega je svetinja jato cipala, za mene je Jasenovac… Piše u rezoluciji 1244 svašta pa ne ispunjavaju, piše i na tarabi pa se niko nije zaleteo…“, neke su od Vučićevih izjava iz istorijskog obraćanja.

Sve istorijske teme dobile su svoje mesto u istorijskom obraćanju, a kosovski problem će se rešavati u narednih desetak dana.

„Ako stvarno jednoga dana nešto bude opasno i hitno, bojim se da možda ljudi neće moći da prepoznaju jer je on banalizovao sve, čak i najavu rata. Banalizacija ozbiljnog političkog govora pretvorenog u ogoljenu političku propagandu je možda čak i najpogubniji rezultat u Vučićevoj vladavini u ovih 10 godina“, napominje Popović.

Pre 1. septembra očigledno se drugi problemi u zemlji neće ni rešavati, a i formiranje Vlade, čiji bi to posao trebalo da bude, je na čekanju.