in

Nezaobilazna ili gora od uglja?

Nuklearne elektrane se ne mogu zaobići, kaže bivši dekan Fakulteta za fizičku hemiju Šćepan Miljanić, dok Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održiv razvoj smatra da je nuklearna energija gora po životnu sredinu nego ugalj.

Profesor Miljanić smatra da moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja nikada nije trebalo doneti.

“To je prosto jedan populistički zakon koji je donet nakon Černobilja”, rekao je on u Novom danu na N1

Zvezdan Kalmar, pak, podseća da je otpad iz nuklearnih elektrana problem koji ni jedna država na svetu još nije rešila.

“Klimatske promene se nuklearnom energijom ne mogu razrešiti”, rekao je Kalmar.

Profesor Miljanić se ne slaže da su elektrane na ugalj manje opasne od nukelarnih, ilustrujući to brojem preranih smrti ljudi zbog korišćenja jedne i druge vrste energije.

“Možemo reći da su termoelektrane na ugalj 32 puta opasnije po zdravlje ljudi”, rekao je Miljanić.

Na pitanje o najavama da Srbija želi da učestvuje u gradnji nukelarne elektrane u Mađarskoj, profesor govori da je za Srbiju bolje da bude sufinansijer nego da gradi svoju elektranu.

On objašnjava da nulearne elektrane ne stvaraju efekat staklene bašte, ali iza njih ostaje radioaktivni otpad.

“To je trenutno možda najveći problem nukelarne energetike”, govori profesor. Ipak, dodaje da je nuklearna energetika u ekspanziji, posebno zbog toga što se moraju napustuti fosilna goriva.

Zvezdan Kalmar kaže da bi se emisije gasova sa efektom staklene bašte smanjile za svega četiri odsto čak i kada bi se broj nuklearnih centrala u svetu udvostručio, a tako nešto bi koštalo 5.000 milijardi američkih dolara.

Tvrdi da u jeftinu cenu energije koja se dobija iz nuklearnih elektrana nisu uračunate ekološke posledice i drugi faktori, sa čim se Miljanić ne slaže.

Profesor kaže da je eliminacija fosilnih goriva neminovnost, a da će ostati samo obnovljivi izbori i nukelarne energije.

Ističe da su u razvoju fuzioni reaktori, a da su nuklearni reaktori koji se sada koriste “uglavnom kameno” doba u smislu nukelarne tehnologije.

“Ako se za nešto može reći da je skoro apsolutno sigurno, to su reaktori četvrte generacije”, rekao je Miljanić.

Dok Kalmar smatra da bi obnovljivi izvori bolje rešili potrebu domaćinstava za strujom, grajenjem i grejanjem vode, Miljanić ističe da ovi izvori u velikoj meri zavise od vremenskih uslova – može se desiti da izgradite solarnu elektranu, a da celog dana ne bude sunca.

“Takva elektrana ugrožava stabilnost sistema jer ako nema sunca vi nemate struju. Vi morate imati stabilan oslonac u sistemu”, rekao je on.

Dodao je da se nuklearne elektrane ne mogu zaobići, jer je obilnost resursa ogromna i “garantuje snabdevanje čovečanstva u narednih nekoliko milenijuma”.