in

Newsnight o ratu u Ukrajini i kraju školske godine u Srbiji, večeras u 20.05h

Newsnight o ratu u Ukrajini i kraju školske godine u Srbiji, večeras u 20.05h

Dramatične slike dolaze iz Ukrajine. Brana Kahovka, koja se nalazi u hersonskoj oblasti pod ruskom kontrolom, dignuta je u vazduh, što je izazvalo poplavu okolnog područja, a voda je ubrzo počela da nadire i u okolna sela.

Osim desetina naselja i hiljada stanovnika, zbog poplava je ugrožena i nuklearna elektrana Zaporožje. U okrugu Nova Kahovke proglašeno je vanredno stanje, a i ruska i ukrajinska strana zabrinute su da bi probijanje brane moglo da poremeti snadbevanje pitkom vodom u Hersonu i Krimu.

O poslednjim događajima u ratnom sukobu Rusije i Ukrajine, govoriće gosti emisije politikog Aleksandar Đokić i spoljnopolitički komentator N1 Vladan Alimpijević.

Počeo je raspust za učenike osnovnih i srednjih škola, znatno ranije nego što je planirano. Prva odluka Ministarstva prosvete posle imenovanja Đorđa Milićevića za vršioca dužnosti ministra prosvete bila je skraćenje školske godine. I dalje nema objašnjenja zbog čega to učinjeno. Zbunjeni su i đaci, i roditelji i nastavnici. I to samo posle mesec dana od masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koja je promenila sve.

O traumatičnim događajima, podršci i odlukama nadležnih u krizi izazvanoj dvema tragedijama u kojima je život izgubilo 18 dece i mladih, govoriće psihološkinja i članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Tamara Džamonja Ignjatović i nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić.

Emisija Newsnight je na programu televizije N1 od 20.05h. Voditeljka Ivana Momčilović Odobašić.