in

Nestvarne slike sa Dunava – suša donela probleme, ali i uživanje

Najveća suša u Evropi u protekloj deceniji, spustila je vodostaje svih reka na kontinentu, pa i onih koje protiču kroz našu zemlju. Nizak vodostaj Dunava kod Novog Sada, otkrio je i jednu lepu stranu – peščane sprudove, nova i privremena mesta za uživanje pored vode.

Da bismo iz vazduha snimili nepregledni peščani sprud, nismo morali da idemo do nekog primorskog grada – bilo je dovoljno da pređemo na sremsku stranu ovog našeg, panonskog.

Peščani sprudovi na Dunavu nadomak Novog Sada nisu neko čudo, ovako veliki, ipak, ne viđaju se često. Nadomak popularne plaže Oficirac, zbog niskog vodostaja, stvorila se praktično nova plaža.

Da godina nje sušna, tu bi prolazila reka. Voda se povukla i stvorila peščani sprud, dug skoro čitav kilometar. Noćna mora za pecaroše, mornare pa i živi svet u Dunavu, suša je za Novosađane ipak stvorila jednu posebnu priliku.

Da neometano šetaju koritom druge najveće evropske reke. Tamo gde su do nedavno plivali, sada mogu da hodaju. I da bi voda prešla nivo kolena, moraju baš da se našetaju – nekoliko desetina metara od obale voda je i dalje plitka. I toplija nego inače.

„Sprudovi su fantastični, raj za decu, raj za pse, raj za sve, ali najviše oni uživaju“.

N1: Šta kaže sin?

„On uživa. On se smeje, raduje, on uživa“, kaže jedna Novosađanka.

Da stvar bude bolja, gužve nema, možda zato što smo na sprud stigli u rano prepodne, radnog dana, u avgustu, kada su mnogi i dalje na letovanju.

„Evo juče sam došao sa mora i čuo sam da se Dunav dosta povukao pa sam došao da vidim plažu, jer ovde često dolazim krajem avgusta, početkom septembra, pa sam došao da vidim ovo čudo“.

N1: Pamtite li da je ovako bilo?

„Pa ne pamtim da je ovako bilo. Ikad“.

Malo ko pamti da je vodostaj bio ovoliko nizak ovoliko dugo. Ipak, statstika pamti bolje i kaže da je umeo da bude i mnogo niži – istorijski minimum zabeležen je početkom 20. veka, a i tokom proteklih decenija više puta spuštao se ispod nule.

N1: Jel’ pamtiš da je bio ovako nizak vodostaj, da je plaža ovako izgledala?

„Pa sećam se jednom kad sam bio klinac da je moglo baš onako, ni do kolena da se pređe sa Ribarca na Štrand, celom dužinom, tako da verujem da je tad i ovde bio nizak Dunav. Šta ja znam. I sprudovi koji se stvaraju kad izvlače pesak, isto su se pojavljivali. Tako da bude zanimljivo, iako sumnjam da je baš najbolje i da je produkt suše“.

Najveća suša u protekloj deceniji, spustila je nivoe reka na celom kontinentu i ugrozila ekosisteme, privredu, pa i proizvodnju struje. I to je ružna strana priče o novom mestu za uživanje na novosadskoj obali. Zato bi bilo dobro da i ovo lepo, poslovično, potraje kratko.