in

Nerešeno mnogo ratnih zločina u BiH

Nerešeno mnogo ratnih zločina u BiH

Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija izjavio je da nije zadovoljan stepenom rešenosti predmeta ratnih zločina i naveo da se preko 55 posto optuženih skriva u zemljama regiona.

Lagumdžija je naveo da je možda strateški napravljena greška što se ranije nije ušlo u proces spuštanja manje složenih predmeta na entitetske sudove i da se tu izgubilo dosta vremena, javlja Srna.

„Tužilaštvo BiH taj postupak nije blagovremeno iniciralo, to je urađeno posljednje dve i po – tri godine, i od tada je veći broj manje složenih predmeta spušten na niži nivo“, rekao je Lagumdžija novinarima, govoreći o izvještaju o procesuiranju predmeta ratnih zločina pred tužilaštvima i sudovima u BiH u prošloj godini.

On je ukazao da je posebno zabrinjavajuće to da je u ukupnom procentu lica koja su optužena od svih tužilaštava u BiH, oko 40 posto onih koja se ne nalaze u BiH.

„U procentima, 56 ili 57 odsto je lica koja nisu dostupna organima gonjenja. Oni su u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, pa i u situaciji kada posredstvom pravne pomoći uradimo postupak do izjašnjenja u krivici i dođemo u situaciju da možemo raspisati poternicu, oni se kriju u tim zemljama“, rekao je Lagumdžija i dodao da veliki broj tih lica ima državljanstvo tih zemalja koje ih ne žele da izruče.

Prema njegovim rečima, moguće rešenje jeste da se pokuša naći način da se takav odnos tih zemalja promeni ili da se krivično gonjenje ustupi tim državama.

Na sednici VSTS rečeno je da je registrovano 395 predmeta ratnih zločina po poznatim izvršiocima, od čega su u 40 odsto predmeta optužena lica nedostupna, prenosi Klix.ba.

Prema podacima koji su izneseni na sednici više od 300 lica je nedostupno organima gonjenja u BiH, a samo za 20 odsto lica raspisane su poternice.

U Tužilaštvu BiH trenutno je 280 predmeta protiv poznatih izvršilaca, a od tog broja u 101 predmetu se osumnjičena lica nalaze u zemljama regiona.