in

Neredi u Tirani, opozicija zahteva revolucionarni protest i smenu Edija Rame

Neredi u Tirani, opozicija zahteva revolucionarni protest i smenu Edija Rame

Na protestu opozicije ispred zgrade Parlamenta Albanije u Tirani ponovo su se desili neredi. U vreme trajanja plenarne sednice ispred zgrade parlamenta protestovali su članovi opozicije koje su lideri dela Demokratske partije i Partije Slobode, Salji Beriša i Iljir Meta pozvali na opšte revolucionarni protest protiv premijera Edija Rame. U jednom momentu demonstranti su pokušali da uđu u zgradu, ali je policija to sprečila.

Nezadovoljni građani bacali su dimne bombe i petarde na policiju. U parlamentu je na nekoliko minuta nestalo struje zbog kvara koji je nastao na instalacijama, ali je oprema zamenjena brzo i napajanje strujom ponovo uspostavljeno, prenosi RTS.

Ulaz u samu zgradu parlamenta kao i prostor ispred nje obezbeđuju jake policijske snage.

Angažovano je oko 1.100 policajaca među kojima su pripadnici specijalnih službi RENEA, Orlova kao i Interventne jedinice.

Ispred zgrade se nalazi i vozilo sa vodenim topom.

Kao neposredan povod za proteste opozicija navodi pokušaj premijera Albanije Edija Rame da u saradnji s nedavno uhapšenim pripadnikom FBI Čarlsom Mek Gonigalom, likvidira DP, opoziciju i uništi pluralizam u zemlji.

Edi Rama, kome je danas u gostima premijer Bavarije Markus Zeder, upitan da prokomentariše događaje ispred parlamenta, kratko je odgovorio da pred gostima ne komentariše unutrašnja pitanja u zemlji.

Generalni sekretar Demokratske partije Fljamur Noka izjavio je da protesti neće prestati dok Edi Rama ne podnese ostavku.

Istu poruku poslao je i nekadašnji predsednik, a sada lider Partije slobode Ilir Meta, koji je u pozivu na društvenim mrežama napisao da je izbio narodni revolt i da je narod odlučniji nego ikada da bude na ulici do konačnog odlaska s vlasti Edija Rame.

Opšta revolucija, kako je proteste nazvao bivši predsednik i premijer Salji Beriša, počela je u subotu protestom koji je održan ispred zgrade vlade, a na kome je zatražena ostavka aktuelnog premijera Edija Rame.