in

Nepoznato ko je “glavni šef” koji “sve zna”

Nepoznato ko je “glavni šef” koji “sve zna”

Novi detalji o vezi grupe Veljka Belivuka sa ljudima iz MUP-a… Nedeljnik NIN je objavio izveštaj veštačenja Belivukovog telefona, a KRIK – neke od poruka sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom. Spominju se, između ostalih, bivša sekretarka Dijana Hrkalović, navijač Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, kao i izvesni Neša i Andrej – sa kojima su se Vučković i Belivuk dogovarali oko svojih navijačkih akcija.

U vreme kada je bila najmoćnija žena u MUP-u, prema tvrdnjama tužilaštva, Dijana Hrkalović je Dejanu Milenkoviću, šefu Službe za istražne metode, naložila da ne dostavi na vreme izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića, poznato kao „ubistvo na šinama“.

Hrkalović je sada u pritvoru, a iz Belivukovog telefona u javnost su izašle poruke koje je tokom 2016. godine razmenjivao sa žandarmom Nenadom Vučkovićem.

“Brate, pre tri sata smo završili i još me drže… Ne znam, većinu su pustili, samo sam ja tu, možda i Meda (nadimak člana grupe Darka Ristića)”, pisao je Belivuk.

“Znam. Strpi se, molim te. Evo, i Dijana te moli”, odgovorio mu je Nenad Vučković.

“Nema šta ko mene da moli brate – šta god treba”, piše dalje Belivuk.

Ove poruke su, prema saznanjima NIN-a i KRIK-a, razmenili 14. oktobra 2016, nekoliko sati posle ubistva Belivukovog šefa Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

“Ako se na ovaj način Belivuk u trenutku kada je on bio, pa možda i treći čovek te grupe u jednom trenutku, te 2016-te, Aleksandar Stanković, Sale Mutavi je bio živ, na koji način se onda on dopisivao i sa kim se dopisivao”, upitao je Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN.

Pretpostavlja se da je Hrkalović tokom 2017. htela upravo ovaj izveštaj da prikrije.

“I tu može zaista da se vidi da su Belivuk i Vučković komunicirali u vezi sa organizovanjem tribine, sa organizovanjem poslova obezbeđenja i da je Dijana Hrkalović i te kako bila uključena i znala za sve te stvari”, naglašava Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a.

Prepiska ukazuje i da je Hrkalović imala “šefa”.

“Zna ona (Hrkalović)). Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako”, piše Nenad Vučković.

Nije jasno ko je “šef” a taj odgovor bi možda dali telefoni ubijenog Saleta Mutavog, kaže Cvijić i ističe da do danas nisu veštačeni.

“…S kim se on dopisivao, po čijem nalogu su uzeti, ko je potpisan, da li je to baš ovaj Vučković koji je preuzeo neke od telefona, da li je tačno što navode neki policajci da je Dijana Hrkalović rekla da se uzmu ti telefoni i da li se možda Stanković čuo sa tim šefom i glavnim šefom i glavnim šefom”, navodi Cvijić.

Među procurelim porukama se pominju Nebojša i Andrej, ali nema potvrde da je reč o tadašnjem ministru unutrašnjih poslova, niti o predsednikovom bratu.

NIN otkriva i da je ova grupa komunicirala sa ljudima visokopozicioniranim u pravosuđu. Tako je objavljena prepiska koja se odnosi na postupak za prebijanje obezbeđenja Miloša Vazure, direktora fudbalskog kluba Partizan.

“Advokat podnese molbu za odlaganje zbog: ugovora o radu koji traje do januara na građevini ili bilo gde, žena treba u decembru da im se porodi, leče se od nečega itd… Ako Prvi sud odbije, onda šalje advokat žalbu Višem sudu i Viši sud će da prihvati. Ovo mi je sve Stepa jutros rekao”, piše Nenad Vučković u poruci.

“… a takođe spominje se i Stepanović, Aleksandar Stepanović koji je i dalje predsednik Višeg suda u Beogradu”, dodaje Bojana Pavlović.

Suđenje Dijani Hrkalović odloženo je na zahtev njenog novog branioca, funkcionera SNS-a Vladimira Đukanovića.

Za 8. mart je zakazan početak suđenja Belivukovoj grupi, ali postupkom nije obuhvaćen period iz kojeg su objavljene poruke.