in

Neonacisti u centru Beograda slavili Milana Nedića, policija statirala

Neonacisti u centru Beograda slavili Milana Nedića, policija statirala

U centru Beograda su se, uprkos apelima nevladinih oraganizacija policiji da to spreči, ipak okupili pripadnici neonacističke organizacije „Zentropa Srbija“.

Oni su se okupili na mestu smrti Milana Nedića, vođe kolaboracionističke vlade u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu, na uglu Simine ulice i Ulice kneginje Ljubice, javlja reporter N1 sa terena.

Bilo ih je oko 50, razvili su transparente i pevali pesme posvećene Nediću, a zapalili su i baklje. Skup je trajao oko 45 minuta, a sve vreme je bila prisutna policija, koja je razdavjala taj skup od skupa antifašista, među kojima su bile nevladine organizacije i pokret Ne davimo Beograd.

Izvor: FoNet/Marko Dragoslavić

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava izjavila je da smo svedočili tome da zakon o zabrani manifestacija koje služe promiciji fašizma zapravo ne važi.

– Policija je večeras zapravo bila ovde da čuva skup ljudi koji podržavaju fašizam i slave nacističkog kolaboracionistu Milana Nedića – rekla je Sofija Todorović.

antifasisti
Foto: printscreen

Ističe da prema zakonskoj regulativi ovakve manifestacije moraju da budu zabranjene.

– Mi smo se ovome usprotivili zato što smatramo da antifašistička tradicija Srbije i Beograda ne treba da nam dopusti da se ovakve stvari događaju – rekla je Todorović.

„Zentropa“ je međunarodna neonacistička organizacija koja ima aktivnosti u gradovima širom Srbije, a sumnja se da su upravo oni napali lokal Crni ovan u Novom Sadu, u kom se okupljaju pristalice antifašizma.

Izvor: N1

Zlokobni nacistički simbol na policijskom štitu tokom protesta na Šodrošu (FOTO)