in

Nemačka nije promenila politiku prema BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da Nemačka nije promenila stav o tome da bi povratak na pitanje konstitutivnosti naroda bio korak nazad za BiH, bez obzira na nedavne izjave Visokog predstavnika Kristijana Šmita. Komšić je kazao da je juče poslao ambasadorku BiH u Nemačkoj u kancelariju nemačke kancelarke Angele Merkel, gde je postavljeno konkretno pitanje – da li izjava Kristijana Šmita predstavlja promenu politike Nemačke u odnosu na izjavu od 6. maja godine, koju je dala Vlada Nemačke.

„Vlada Nemačke je tada rekla šta je njena pozicija i da bi povratak konstitutivnosti bio korak nazad. Nemačka Vlada je juče rekla da nisu promenili politiku ni milimetar“, kazao je Komšić posle sastanka sa amabasdorima zemalja članica EU u Sarajevu.

Dodao je da „Šmita treba pitati za njegove izjave“.

Šmit je pre nekoliko dana na skupu, koji je organizovao u Nemačkoj, rekao da Komšić ne predstavlja Hrvate, jer je na mesto hrvatskog člana Predsedništva BiH izabran većinskim bošnjačkim glasovima.

„Hrvatima se mora dati mogućnost da se osećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi, recimo, nekim oblikom bojkota izbora“, rekao je Šmit.

Komšić je naveo da je danas sa ambasadorima zemalja EU u BiH razgovarao o blokadi rada institucija BiH, koju vrše predstavnici Republike Srpske, posle odluke bivšeg Visokog predstavnika da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Dodao je da je razgovarano i o izbornom zakonodavstvu i izborima 2022. godine, kao i o stanju u regiji.

Komšić je naglasio da je razgovarano i o nedavnim Šmitovim izjavama.

Tagovi