in

Nema naroda na svetu kojem neki sud određuje kad mu je stvorena država

Nema naroda na svetu kojem neki sud određuje kad mu je stvorena država

U Banjaluci je održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske (RS) i 31 godine njenog postojanja.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska proglašena u miru, bez ijedne žrtve, ocenivši da 9. januara 1992. godine srpski narod nije imao drugog izbora ukoliko je želeo opstati na ovim prostorima.

„Govore nam da ne možemo da obeležavamo Dan republike 9. januara. Nema naroda na svetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država, pa neće ni nama ovde. Znamo kada smo je formirali“, istakao je Dodik.

Skupština srpskog naroda u BiH, koju su činili srpski poslanici u parlamentu BiH, izabrani na prvim višestranačkim izborima održanim 1990. goidne, 9. janauara 1992. godine u Sarajevu proglasila je Republiku srpskog naroda u BiH, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska.

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da veruje u Republiku Srpsku i slobodarsku ideju koja je u njenim temeljima.

„Verovala sam i verujem u Republiku Srpsku, jer ima ponosne i vredne ljude, čija je ljubav prema republici njen krvotok i najsnažniji imuni sistem“, istakla je Cvijanovićeva.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je u svom obraćanju da je rođendan Republike Srpske jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda.

„Izuzetna je čast i radost biti ovde. Zajedno obeležavamo 31. godinu bitisanja Srpske“, poručio je Orlić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i članovi vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Centralna svečanost povodom 9. januara, Dana RS, biće održana sutra u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud je osporio 9. januara kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.