in

Neke stranke neozbiljno pristupile formiranju vlade

Neke stranke neozbiljno pristupile formiranju vlade

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da su neke stranke parlamentarne većine neozbiljno pristupile pregovorima o novoj vladi i nagovestio da je taj proces završen.

Abazović, lider Građanskog pokreta URA, rekao je da nije mogao da pristane na formiranje nove vlade, a da nisu poznata njena programska određenja i kadrovska rešenja osim mandatara, i da ne vidi kako bi mogao da se vrati pregovorima sa drugim liderima parlamentarne većine.

On je kazao da je poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić, koji je postao mandatar za sastav vlade na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Republike, „veoma ozbiljno pristupio situaciji, za razliku od drugih političkih subjekata“.

„Naš zahtev je bio da se dogovorimo oko svega, pa onda da znamo šta ćemo da radimo. Ako neko kaže da prvo treba zakazati sednicu Skupštine (radi izbora vlade), pa naknadno videti strateški pravac vlade, ko će biti u njoj i da li oni svima odgovaraju, to je zaista neozbiljno. Tako da mislim da je ta epizoda završena“, naveo je Abazović.

Lideri stranaka parlamentarne većine (koalicija Demokratski front, partija Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA) juče nisu postigli dogovor o zakazivanju sednice Skupštine na kojoj bi bila izabrana nova vlada. Lekić je rekao da vlada neće biti formirana i da će to „obradovati mnoge snage“ poražene na izborima u avgustu 2020. godine.

Parlamentarna većina je juče počela pregovore o novoj vladi, nakon što je predsednica Skupštine Danijela Đurović dala mandat Lekiću uprkos upozorenjima iz EU i SAD da postoji mogućnost da neće sarađivati sa vladom koja bi bila izabrana na osnovu neustavnih izmena Zakona o predsedniku Republike.

Crna Gora je mesecima u političkoj i institucionalnoj blokadi, a opoziciono nastrojeni građani na protestima od političara traže deblokadu i vanredne parlamentarne izbore.

Tagovi