in

Neka Šmit proba da me smeni, ja već imam plan za to

Neka Šmit proba da me smeni, ja već imam plan za to

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS ne sprovodi nikakve mere secesije, ali da je to mogući put, ako Bosna i Hercegovina ne pokaže održivost.

„RS nije za sukob, ovo što mi radimo je čisti politički proces, reakcija na ranije odluke Ustavnog suda i visokog predstavnika u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, posle sastanka predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou sa Angelinom Ajhorst, generalnom direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

On je naveo da je na tom sastanku predložio plan za deeskalaziciju krize u BiH koji podrazumeva da Ustavni sud BiH poništi svoju odluku o mogućnosti održavanja plenarnih sednica bez srpskih sudija, potom izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, poništenje nedavnih odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, posle čega bi Republika Srpska povukla zakone o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS.

„Predlažem da se vratimo na početne pozicije, da (visoki predstavnik Kristijan) Šmit poništi sve što je doneo, da se Ustavni sud vrati na početne pozicije, pa ćemo mi poništiti usvojene zakone. Ako ne, stvari će ići kako idu“, kazao je Dodik.

Osim toga, naveo je Dodik, potrebno je da se popuni Savet ministara BiH, nakon što je dosadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a što, kako je kazao, blokiraju stranke probosanske koalicije Trojka.

„Ako se to ne uvaži, mi nećemo promeniti naše odluke i mi ćemo da nastaviti da se krećemo u skladu sa odlukama koje smo usvojili u Narodnoj skupštini RS. Rata u BIH neće biti, ali postoji snažan pritisak stranaca, koji neće promeniti naše odluke“, istakao je Dodik.

On je dalje kazao da RS ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ocenivši da je ozbiljno ugrožen suverenitet države, zbog, kako je ocenio, delovanja stranaca na unutrašnjem planu u BiH.

„Naš pristup podrazumeva da se potvrdi ustavno uređenje BiH, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali i da se suverenitet vratiti institucijama“, naglasio je Dodik.

Navodeći da su na današnjem sastanku predstavnici EU „tražili neke izlaze, nudili trivijalna i nedovoljna rešenja“ za deskalaciju krize u BiH i stvaranje uslova da BiH bude brzo primljena u EU i bez potpunog ispunjavanja postavljenih kriterija i uslova, on je kazao da su predstavnici RS spremni na razgovore o mogućim rešenjima.

„Spremni smo da razgovarano o ispunjavanju 14 kriterijuma iz Mišljenja Evropske komisije, plus o usvajanju izmena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS), Sudu BiH i usvajanju zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali pod uslovom da se prethodno sve vrati na početne pozicije“, istakao je Dodik.

Manjak spremnosti

Ponovio je da to znači poništenje odluke Ustavnog suda BiH o mogućnosti da sednice održava bez srpskih sudija, kao i poništenje poslednjih nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH.

„Mi smo rekli da ni za šta od toga nećemo da glasamo dok se ne reši pitanje Ustavnog suda BiH, sa garancijom da se usvoji Zakon o Ustavnom sudu i reši pitanje stranih sudija u njemu. Tek tada bi stavili van snage Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda na teritorijji RS“, naveo je Dodik.

Dalje je kazao da su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka, koji čine vladajuću koaliciju na državnom nivou, pokazali manjak spremnosti da se ide u tom pravcu deeskalacije političke krize u BiH.

Predsednik RS je osporio i postojanje državne imovine, navodeći da je imovina na teritoriji RS njeno vlasništvo, ističući da RS neće pristati na donošenje zakona o državnoj imovini u parlamentu BiH.

Dodik je naglasio da RS i dalje neće objavljivati nikakve odluke koje je doneo Kristijan Šmit, ponovivši da on za predstavnike RS nema legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a.

Upitan šta će se desiti ako Tužilaštvo BiH pokrene procese protiv njega i ostalih osoba u RS, jer su zakone koje je visoki predstavnik poništio objavili u Službenom glasniku RS, on je kazao da „odluke Tužilaštva i Suda BiH na osnovu odluka lažnog visokog predstavnika BiH nemaju snagu na teritoriji RS“.

Potom je i državni sud i tužilaštvo BiH nazvao „lažnim institucijama“, ističući da neće priznati nikakvu moguću odluku Šmita o njegovoj smeni, navodeći da predsednik RS može otići sa te funkcije jedino ako se sam povuče ili ako Narodna skupština raspiše referendum o njegovom opozivu.

„Neka proba (Šmit) da me smeni. Ja već imam plan za to, niko neće ispaliti nijedan metak, osim ako bih ja bio fizički ugrožen“, naglasio je Dodik.

„U Srebrenici zločin, ne genocid“

Govoreći o jučerašnjoj komemoraciji u Srebrenici, on je ponovio da se tamo 1995. godine nije desio genocid, već veliki zločin.

„RS je juče pokazala pijetet prema žrtvama, jer prethodnih dana niko nije komentarisao dešavanja u Srebrenici i juče smo bez ijednog incideta uspeli da obezbedimo skup velikog rizika“, kazao je on.

Naveo da je „zna šta je bol i za majke sa belim i sa crnim maramama“, izjavivši saučešće porodicama svih srebreničkih žrtava.

Upitan kako komentariše sinoćni koncert u Srebrenici, na kome su se posle komemoracije u Potočarima puštale nacionalističke pesme, Dodik je rekao da ne zna ništa o tome, ali da se izvinjava ako je to nekoga uvredilo.