in

Negiranje genocida i slavljenje zločinaca ne mogu se tolerisati

Negiranje genocida i slavljenje zločinaca ne mogu se tolerisati

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji istakli su povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici da negiranje genocida, istorijski revizionizam i glorifikovanje ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani.

„Vodeći politički zvaničnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti, zasnovane na dijalogu i međusobnom razumevanju da bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija“, naveli su Borel i Varheji, a prenela Delegacija EU u BiH.

Istakli su da je pre 28 godina „ispisana jedna od najmračnijih stranica evropske istorije“, dodavši da „saosećaju u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživelim žrtvama srebreničkog genocida“.

Borel i Varheji su dalje naveli da se Evropa seća svoje odgovornosti i neuspeha da pruži zaštitu, naglasivši da je EU danas, dok rat ponovo besni na evropskom kontinentu, odlučna da bude bolja u odbrani mira i zaštiti života.

„I dok obeležavamo posledice oružane agresije, EU ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost BiH u Evropskoj uniji“, ocenili su oni.

Borel i Varheji su zaključili da se pomirenje jedino može graditi na istini, miru i pravdi.

Srebrenica

Tagovi