in

Nedostatak demokratičnosti EP, poslanici ne znaju šta se dešava u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da stavovi Evropskog parlamenta o BiH pokazuju da evropski parlamentarci ne znaju šta se dešava u BiH, da barataju pogrešnim informacijama i da se verovatno informišu iz medija koji već mesec dana, svaki dan, eksluzivno najavljuju rat u Ukrajini.

Dodik je istakao da je Evropski parlament demonstrirao takav nedostatak demokratičnosti da se on prvi put ozbiljno zapitao da li evropske vrednosti uopšte postoje.

„Meni je otprilike suđeno, a da me niko ništa upitao nije. Da niko nije došao u Republiku Srpsku da vidi o čemu se radi. I što je najgore, niko od tih parlamentaraca koji su digli ruku nije pogledao Ustav BiH, dostupan na internetu, jer da jeste, niti bi zauzeli stavove koje su zauzeli, niti bi se čule kvalifikacije koje su se čule“, rekao je Dodik.

Dodik se pita zar 504 ozbiljna čoveka mogu i da pomisle da se jedna država raspada jer o njoj kritički govori jedan čovek i da li su ozbiljni ako misle da će u BiH procvetati ruže samo ako uvedu sankcije bilo kome.

“Umesto da su se potrudili da razgovaraju sa nama, odlučili su se da razgovaraju o nama. U takvim uslovima jasno je da i stavovi parlamenta nisu mogli biti drugačiji. Uz sve uvažavanje evropskih institucija ja ne mislim da odustanem od legalnih i legitimnih političkih aktivnosti u odbrani Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

Evropski parlament je, kako su preneli mediji u regionu, usvojio amandman uz godišnji izveštaj Odbora za spoljne poslove kojim se poziva Evropski savet da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

Tagovi