in

Nedopustivo ponašanje policije prema poslanici Skupštine Crne Gore

Inicijativa mladih za ljudska prava Crna Gora i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija ocenili su da je nedopustivo postupanje granične policije Srbije prema poslanicima Skupštine Crne Gore i zatražili da ta nezakonita praksa odmah bude zaustavljena.

U zajedničkom saopštenju navodi se da poslanici Skupštine Crne Gore već duže vreme prolaze kroz različite vrste maltretiranja na graničnim prelazima sa Srbijom, koja se ponavljaju već mnogo puta do sada, zaključno sa poslanicom Dragicom Sekulić, protiv koje je podnesena i besmislena krivična prijava zbog šest tableta bromazepama.

„Na osnovu argumentacije o razlozima za zadržavanje poslanika potpuno je jasno da iza svega stoji namera da se poslanici maltretiraju i ponižavaju zbog svojih političkih stavova i delovanja u Skupštini Crne Gore“, ocenjuje se u saopštenju.

Prema te dve organizacije, to što se dešava na granici posledice su poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu javno pozvao na zabranu ulaska u Srbiju poslanicima i poslanicama koji su glasali za rezoluciju.

Vlade Crne Gore i Srbije moraju odmah bez odlaganja da reaguju i pronađu način da zaustave ovu praksu granične policije Srbije u odnosu prema crnogorskim poslanicima, kojima se narušavaju njihova osnovna ljudska prava i odnosi između dve prijateljske države koje imaju duboke kulturne, istorijske i svake druge odnose među njihovim narodima, ističe se u saopštenju.

Tagovi