in

Neću se sastati sa Vučićem, on je “nastavak mentaliteta devedesetih”

Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU – Zapadni Balkan nije mesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU“, rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka, rekla je Osmani.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kiosova Aljbinu Kurtiju, Osmani je odgovorila:

„Nažalost, Vučić je nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 90-ih. I to je mentalitet koji je doveo do rata i uništenja i ubijanja 150.000 civila. To je mentalitet koji svi trba da odbace. I ono što Kosovo demonstrira ovih dana je potpuna suprotnost Vučiću, time što pružamo ruku saradnje bez obzira što nikada nisu tražili oproštaj za zločine koje su počinili. Verujemo da je dijalog u kome posreduje EU i koji u potpunosti podržavaju SAD, jedini način za napredovanje ka postizanju konačnog dogovora fokusiranog na međusobnom priznanju“, rekla je Osmani.

Govoreći o očekivanjima od Samita rekla je da Kosovo očekuje da pre svega svi članovi EU podrže u potpunosti odluku o viznoj liberalizaciji i time pokažu podršku Kosovu.

Ona je ponovila da je Kosovo „najevropskija od svih zemalja“ da je vlada u Prištini u potpunosti uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, da se pridružila svim sankcija pritiv Rusije i „odbacila sve maligne uticaje Rusije i Kine“ te da očekuje da podršku EU za Kosovo.

Osmani je takođe rekla da bi podrška viznoj liberalizaciji Kosova značila i jasan signal da ima značaja dali jedna zemlja podržava evripske zemlje ili ne:

„Ponekad postoje, priznajem, zagonetne poruke koje se šalju. Jer vi sa jedne strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa EU a sa druge strane imate zemlje koje su u potpunosti usklađene sa Putinom. one ne treba da budu tretirane isto. Da li ste uz Ukrajnu ili ste uz Rusiju treba da ima značaja. Treba da bude važno da li ste uuveli sankije ili ne. To je signal koji EU treba veoma jasno da pošalje. Najmanje što treba od zemalja Zapadnog Balkana da se očekuje jeste da budu na pravoj strani istorije“, istakla je.

„Drugo, izrazićemo zabrinutost oko izazova sa kojima se danas svi suočavamo, a koji su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, bilo da se to tiče ekonomskih izazova ili bezbednosnih ili energetskih izazova. Očekujemo jasnu podršku EU i kada govorimo o političkoj bezbednosti i sajber bezbednosti ali i o finansijsku podršku da se suočimo sa ovim izazovima. I na kraju, pošto ću danas govoriti o predstojećoj aplikaciji Kosova za članstvo, nadam se da će što je više zemalja moguće iskazati svoju političku podršku našom apliciranju“, rekla je Osmani.