in

Nećemo progovoriti jezikom blata, istrajaćemo u dobronamernosti

Nećemo progovoriti jezikom blata, istrajaćemo u dobronamernosti

Udruženje dramskih umetnika Srbije reagovalo je na izjavu poslanika SNS Nebojše Bakareca na portalu Informera od 7. juna.

„Ti glumci nikada nisu donirali ni dinar, ni evro svojih ogromnih honorara, deci Srbije, ugroženim ženama Srbije, nikada nisu kupili ni jedan respirator, u doba Korone, nisu donirali ni jednu masku. Jedina njihova misao vodilja je ‘u se, na se, i poda se’. Pri tome sebe proglašavaju za elitu, nadljude, višu vrstu“, napisao je, između ostalog, Bakarec u tekstu na portalu Informera.

Saopštenje Udruženja dramskih umetnika prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Udruženje dramskih umetnika Srbije ponovo izražava žaljenje zbog toga što ni posle dva dobronamerna apela koje je uputilo nije došlo do smirivanja zlonamernih blaćenja upućenih celoj našoj branši. Moramo najpre unapred da razočaramo sve one koji očekuju da će insistiranjem na takvoj zlonamernosti uspeti da nas nateraju da i sami progovorimo jezikom blata. Naprotiv, mi ćemo istrajati u dobronamernosti.

Cilj ovog TREĆEG dobronamernog apela biće da odbrani kako Vaše, nesumnjivo plemenite, izuzetne i čovečne činove (doniranje kože bolesnoj deci) I OD VAS SAMIH, I OD SVIH ONIH KOJI BI TOME IŠTA PRIGOVORILI, ali isto tako da odbranimo i činove onih koji su optuženi da ‘nikad ništa nisu donirali niti bilo kome pomogli’, uz učitavanje ‘jedine misli vodilje koje glumci imaju’ a to je, ‘u se, na se i poda se’. Zanemarićemo sasvim nepristojnost i uvredljivost ovakvog učitavanja i poželećemo Vam dobru i mirnu savest sa Vašim sopstvenim mislima vodiljama u celoj ovoj stvari. Izražavamo najpre tugu zbog zloupotrebe sopstvenih dobročinstava i korišćenje istih da bi se udarilo po drugima i to upravo po onima koji su svoju humanost bezbroj puta bezrezervno, nesebično i nenametljivo dokazali. Priroda dobra bi trebalo da bude i u tome da se raduje tuđem dobročinstvu što ovde, nažalost, nije slučaj. Ali neka i to ostane predmet savesti onih koji su na takva namerna previđanja tuđeg dobra spremni.

Nećemo spominjati ni imena dobročinitelja ni imena onih kojima je dobro učinjeno, jer i jedno i drugo smatramo minimumom pristojnosti. Ali napomenućemo samo nekoliko, takođe PROVERLjIVIH stvari. Naime, svi članovi Udruženje dramskih umetnika Srbije – GLUMCI, REDITELJI, DRAMSKI PISCI, DRAMATURZI, TEATROLOZI, PRODUCENTI, ORGANIZATORI, SUFLERI, INSPICIJENTI – nikada nisu ostali po strani u pozivima za pomoć, kako od strane ljudi iz našeg Udruženja, tako i od strane bilo koga kome je pomoć bila potrebna i izvan našeg esnafa. Bez ikakve namere da svojim dobročinstvima mašemo ili da se sa bilo kim u količini učinjenog dobra nadmećemo, već samo zbog neistine koja je u javnosti izrečena, nabrojaćemo samo nešto.

Značajna sredstva uplaćena Dečijem onkološkom odeljenju u Beogradu. Sredstva, garderoba i hrana za decu sa Kosova i Metohije. Pomoć ugroženima od poplava. Nebrojena učešća u raznim humanitarnim programima za decu, bolesne i sve potrebite. Ogroman broj dobrovoljnih davalaca krvi. Humanitarna akcija Brod plovi za decu rudara u kojoj je za porodice nastradalih, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Fondacijom Novak Đoković, prikupljeno preko 60.000 evra, 36 prijavljenih dobrovoljnih donora dela jetre kolegi kojem je pomoć bila urgentna, kao i novac koji je u rekordnom roku skupljen za hitnu operaciju u inostranstvu… itd, itd. Nepristojno bi bilo nastavljati ovaj spisak, jer bi sigurno mnogi bili izostavljeni sa njega…

Svakoga kome je sve ovo pobrojano ‘NIŠTA’, kako u napisu na koji referišemo stoji, takođe prepuštamo njegovoj sopstvenoj savesti, nimalo, pritom, ne umanjujući veličinu i značaj ničijeg prinesenog dobročinstva.

Pozivajući i dalje na dobronamernost i istrajnost u skromnosti pri činjenju dobra, i zajedničku radost u dobru, pozivamo sve tako motivisane ljude da nam se pridruže.

Kako ovaj Apel ne bi bio samo reakcija na ličnu uvređenost jedne branše u kojoj bismo zaboravili da pružimo podršku i našoj jednorodnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, ovom prilikom od strane Udruženja upućujemo najsrdačniji zagrljaj podrške, a od strane svih verujućih članova najusrdnije molitve i molbe da izdrže i opstanu tamo gde je sada najteže biti i opstati. Divimo se vašoj hrabrosti i sa vama smo svim svojim bićem!

Takođe se unapred ograđujemo od svake potencijalne politizacije ovog Saopštenja, kao i od eventualnih optužbi da je ovo zastupanje bilo kakve političke strane“, navodi se u saopštenju UDUS, koje potpisuje predsednik tog udruženja Nebojša Dugalić.