in

Nećemo dozvoliti otimanje srpske baštine na Kosovu

Nećemo dozvoliti otimanje srpske baštine na Kosovu

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da predstavnici Prištine svakodnevno pokušavaju da komuniciraju sa međunarodnim organizacijama koje se bave kulturnom baštinom na Kosovu u želji da stvaraju novu istoriju o kulturnom identitetu srpskog nasleđa, ali da Srbija to neće dozvoliti.

„Naravno da to nećemo dozvoliti kao što nismo ni pre nekoliko godina da lažna država postane članica Uneska“, rekla je Gojković za današnju Politiku i dodala da svakodnevno na drušvenim mrežma objavljuju fotografije uništenih srpskih kulturnih dobara na Kosovu.

Prema njenim rečima ministarstva kulture i spoljnih poslova Srbije zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika ulažu „izuzetan napor“ za očuvanje kulturne baštine Srbije, srpskog naroda i crkve na teritoriji Kosova i Metohije.

Ona je rekla da kultura zaslužuje mnogo više pažnje javnosti, jer iako je 2022. godine mnogo uradjeno, to nije bilo „dovoljno vidljivo“.

Kako je rekla, kroz konkurs „Gradovi u fokusu“ uradjeno je mnogo za sredine u koje se ulagalo, a u 2023. godini planiran je nastavak infrastrkturnih i kapitalnih projekata, poput izgradnje velikog kulturnog centra u Pirotu.

Planirano je i uređenje Istorijskog muzeja Srbije u bivšoj zgradi Glavne železničke stanice, obnavljanje fasade Narodnog muzeja, kao i nastavak projekta „Staro sajmište“, dodala je ona.

Tagovi