in

Neće biti frontova na Zapadnom Balkanu

Neće biti frontova na Zapadnom Balkanu

Bivši ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović izjavio je da ne veruje da će Rusija ili bilo koja druga svetska sila otvoriti neke “svoje” nove frontove na Zapadnom Balkanu.

Jevremović je za Novi magazin kazao da se sve zemlje regiona, ovako izdeljene, nalaze pod međunarodnom kontrolom, vidljivom i nevidljivom.

„Ovo je ekonomski iscrpljen region, u punom jeku tranzicije, ne može i ne treba da otvara nove frontove, ni svoje ni tuđe“, kazao je bivši ambasador.

Po njegovim rečima, sada je prilika za Srbiju da vodi racionalno utemeljenu i kreativnu politiku prema susedima.

“Takvo je vreme, svi se moramo spasavati zajedno. Tako će svima biti lakše. Ne očekujem prelivanje sukoba oko Ukrajine na područje Zapadnog Balkana. Trenutno velikim silama ne odgovara da ovde vrše pritiske i da ulaze u neke avanture. Dokle će to trajati – to je pitanje”, ocenio je Jevremović.

Naglasio je da do sukoba u Ukrajini nije moralo da dođe jer je od početka ruski stav bio upozorenje SAD da se Ukrajina ne dira.

“Njihova teza je bila – ‘izigrali ste nas, u redu, otišle su skandinavske zemlje, ali Ukrajinu nećemo dati’. U završnom periodu Bušove (Džordž) administracije postojao je projekat tzv. GUAM za proširenje NATO, koji je obuhvatio Gruziju, Jermeniju, Ukrajinu i Moldaviju, ali je ruski odgovor bio ‘tvrd’, verovatno je bilo ocenjeno da bi to bio preveliki zalogaj, pa se zaboravilo na to. Nezavisno od toga, od supersile poput Rusije, očekuje se da bude uzdržana, odnosno da ima alternativnu politiku, a ne da odmah šalje tenkove. To jeste razlog da se čovek zabrine”, istakao je Jevremović.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.