in

Ne zna se sadržaj ugovora o slobodnoj trgovini s Kinom, ni šta reguliše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, najavio je da bi kinesko Ministarstvo za trgovinu s Vladom Srbije do kraja ove godine moglo da okonča razgovore o međudržavnom ugovoru o slobodnoj trgovini. Vučić je naglasio da je taj sporazum ogromna nada za naše prerađivače i poljoprivredne proizvođače.

Istraživač na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Nenad Stekić rekao je za N1 da Srbija predstavlja glavnog partnera Kine na prostoru Balkana, ali i podsetio da se zbog toga sve češće suočava sa kritikama iz Evropske unije.

„Još uvek su razgovori u toku i još ne znamo kakav će sadržaj biti tog sporazuma. Ne znamo šta će regulisati, da li će sva dobra biti uključena u to. Proizvođači će imati preferencijalni tretman pri izvozu. Kina je definitivno jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije na našoj agendi, ali verujem da su spoljnopolitički ciljevi Srbije takvi da bazira svoje spoljopolitički pristup na više strana, tzv. multivektorski pristup“, kazao je on.

Još ne znamo kakvi bi potencijalni odnosi mogli biti po Srbiju, kaže Stekić, podsećajući da su sve češće kritike koje dolaze iz Brisela na otvorenu i povećanu saradnju Srbije sa Kinom.

Tagovi