in

Ne želimo da se valjamo u njihovom blatu

Ne želimo da se valjamo u njihovom blatu

Glumica Jelena Stupljanin izjavila je da Proglas glamaca dolazi u pravo vreme i u trenutku kada se oni spinovima predstavljaju kao neki ”elitisti u odnosu na siromašan narod”, a skreće pažnja sa stravičnih stvari koje su nas zauvek obeležile.

“Ja mislim da Proglas dolazi u pravo vreme, od organizacije koja je svačija, u kojoj su glumci sa različitim mišljenjima i koji su tu i da kritikuju situaciju u društvu. Ono što se dešava je da se jako skreće pažnja na nas, da je to spin prosto da bi smo se mi napravili kao neki elitisti u odnosu na ‘siromašan narod“’, rekla je Jelena Stupljanin za portal N1.

Prema rečima glumice, skretanjem pažnje na glumce koji dolaze od najviših predstavnika vlasti, prikrivaju se neke mnogo stravičnije stvari “posle najtragičnije  od tragedija koja je mogla da nas zadesi, kada je dete pucalo u dete“ i mase drugi stvari.

Toliko se toga dešava što je strašno, pre svega da se ne ispunjavaju zahtevi građana nego se napadaju glumci koji izlaze kao građani i žele da podrže protest protiv nasilja ali i nasilja koje se sprovodi nad kolegama.

“Moramo da ostanemo fokusirani na suštinu, na protest. Od prvog protesta sam tu kao građanka. Ali nije ni bitno što sam ja tu, svi smo tu, građani su tu. I ja i moje kolege, svi smo mi izašli protiv nasilja. Ne želimo da se ‘valjamo u njihovom blatu’ već da konačno izađemo iz tog blata“’, istakla je ona.

Skupština SNS

Podsetimo da već duže vreme traje hajka protiv glumaca, a sinoć je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo nastavio sa uvredama. Izjavio je između ostalog da osuđuje način na koji su mnogi poslanici Srpske napredne stranke reagovali na izjave pojedinih glumaca, pozivajući ih, kao bivši predsednik stranke, „da ne ulaze u blato“.

Glumačka postava predstave „Noćna straža“ u Ateljeu 212 zamolila je preksinoć publiku da uradi ono što je inače zabranjeno, izvadi telefone i snimi nesvakidašnji kraj večeri – čitanje proglasa. Tada je Jelena Stupljanin pročitala Proglas u kojem se ističe da su glumici poslednjih dana meta uvreda, kleveta i nesitina o ogromnim honorarima u serijama. Kako se navodi u proglasu, razlog napada je učešće glumaca u protestima protiv nasilja.

Glumica i inicijator ove akcije Jelena Ćuruvija rekla je za naš portal da su proglasi do sada čitani u Narodnom pozorištu u Beogradu, Beogradskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, pozorištu Madlenijanum, Narodnom pozorištu Kikinda.

„Pozorište Boško Buha nema predstave na večernjoj sceni ovih dana, pa su objavili naš Proglas na društvenim mrezama i time nam pružili podršku. Takođe, dobili smo podršku i od naših kolega iz Crne Gore kroz Udruženje glumaca CG“, navela je Ćuruvija.

Ona je istakla i da imaju veliku podršku kolega reditelja, kao i publike, građana, koji Proglas koji potpisuju Glumačka organizacija Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije i saopštenje za javnost UDUS-a „šeruju“ po drustvenim mrežama.

Uprave pozorišta su podržale svoje glumačke ansamble, a glumci su složni i zajedno u borbi protiv nasilja nad našom profesijom.

Napadi na glumce počeli su izjavama pevačice Jelene Karleuše protiv glumaca koji igraju u Telekomovim serijama, dok istovremeno protestuju protiv nasilja.

Ona im je poručila da ne treba da igraju u serijama i filmovima koje finansira država, ukoliko će da protestuju protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Ove izjave podgrejao je visoki funkcioner SNS Darko Glišić, poručujući glumcima da idu u neku drugu državu da žive ako im se ne sviđa režim, da bi se napadi zahuktali u Skupštini Srbije.

Poslanik iz redova naprednjaka Nebojša Bakarec objavio je navodne honorare koje su glumci dobili za uloge u Telekomovim serijama.

Potom su usledile uvrede koje je iznela Nataša Jovanović, nazivajući glumce šljamom.