in

Ne plašimo se ZSO, oprezni smo jer ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se Kosovo ne plaši Zajednice opština sa srpskom većinom, već da su “oprezni, jer niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

„Kosovo se ne plaši, ali Kosovo sa odgovornom Vladom je oprezno. Služimo građanima Republike i štitimo interese naše zemlje. Interes naše nezavisne države, naše demokratske i suverene Republike je teritorijalni integritet, to je državna funkcionalnost, to je ustavnost i zakonitost“, rekao je Kurti komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kurti je tokom posete Kosovskoj agenciji za vazdušnu plovidbu rekao da je „Priština spremna za dijalog, koji će se završiti međusobnim priznanjem“.

“Mi smo dali svoje predloge u Briselu i konstruktivni smo za buduće razgovore o dijalogu, u kom slučaju je princip reciprociteta zdrav princip. Mora se postići dogovor, mi se ne upuštamo u dijalog radi dijaloga. Sporazum za punu normalizaciju mora da se fokusira na medjusobno priznanje”, dodao je on.

Izaslanik Evropske unije na Kosovu Miroslav Lajčak na konferenciji za novinare je rekao da je Kosovo ravnopravna strana u dijalogu i da se ne treba plašiti stvaranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Tagovi