in

Ne možete očekivati od režima koji je naslednik režima ’90 da osudi Rusiju

Ne možete očekivati od režima koji je naslednik režima ’90 da osudi Rusiju

Kolumnista portala Peščanik Dejan Ilić rekao je za Novi dan N1 da mu situcija u Ukrajini izgleda prilično jednostavno. “Jedna zemlja je napala drugu bez razloga, priča da je Ukrajina bila pretnja je smešna, Rusija gazi preko Ukrajine”, kaže on.

Dodaje da mu situacija liči na nagoveštaj velikog rata.

„Iza Ukrajine se valja mnogo strašnija priča, ako je to tako, mnogo je nepoznatih, onda je najbolje da se vodite principa, logično je da stanete iza žrtve. Na pragu smo šireg sukoba, teško da možete da budete neutralni. Možda naša Vlada čeka pa da promeni stav, preko noći menjaju stavove. Stalno se priklanjamo jačem, jeste – mali smo, nemoćni, nije bitno šta mislimo, kada smo već nebitni, ‘ajde da se držimo principa, ne možemo da pomognemo, ali smo rekli nešto. Pogađa me ovo na razne načine, ne možete očekivati da režim koji je naslednik režima iz devedesetih da osudi Rusiju“, rekao je Ilić.

Smatra da je stav Srbije izgleda nautralno.

“Pogrešili su ali nećemo uvesti sankcije, to ne znači ništa. Ako ovaj režim misli da to što je uradila Rusija dobro, neka kažu mislimo da je to u redu zbog toga i toga. Kad pogledate režimske medije vidite da je to stav Srbije, režimski mediji se raduju razvaljivanju Ukrajine, kako se radujete tome? To je izvan moći da pojmim to uopšte”, kazao je on.

ALEKSANDAR VUCIC

Kaže da ne razume kako nemamo empatiju za situaciju u Ukrajini.

“Ko god da beži sa detetom u rukama, ja hoću da se raspadnem. Ne umem da kažem, reakcija jednog dela ljudi u Srbiji je produžena reakcija iz devedesetih, stalno bih se vraćao na to, devedesete su narušile našu sposobnost da moralno rasuđujemo”, dodaje.

Ilić je rekao ne očekuje mnogo od eventualnih pregovora Zelenskog i Putina, ali da tu postoji problem.

“Sve što gledamo, sve smo mi to već videli. Kada se ratovalo, svaka najava pregovora je značila uvod u najžešće bitke, kad kažu ‘pozivamo na pregovore’, čini mi se da je to uvod u još veća razaranja, da bi dobio što više. Nije mi jasno da najavljujete pregovore, ako hoćete sedite i pregovarajte, mi smo to gledali sve vreme, mnogo puta devedesetih, samo treba da se setimo kako je to izgledalo”, rekao je Ilić.