in

Ne bavimo se politikom već činjenicama

Serijal “DecenijAVlasti” obuhvatio je jednu dekadu naših života. Taj serijal se bavi isključivo činjenicama i realnim događajima u Srbiji u poslednjih deset godina. Jedna od nepobitnih činjenica jeste da je u proteklih 10 godina u porodičnom nasilju nastradalo 298 žena.

Godinu dana pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke sa koalicionim partnerima, Srbija je donela Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama u porodici i partnerskim odnosima. Ona je, međutim, prestala da važi 2015. godine.

Vlada Srbije je 2017. odbila da usvoji predlog Zaključka o izradi nove strategije, zbog navodnog preklapanja nadležnosti Ministarstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Vlada Srbije je konačno usvojila strategiju u aprilu 2021. godine, sa periodom važenja do 2025. U međuvremenu, 2016. godine, donet je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Prema izveštaju Autonomnog ženskog centra o njegovoj primeni, policija je u 2020. registrovala za 8,8 odsto više „rizičnih događaja“ nego u prethodnoj godine.

To su činjenice, a optužbe članstva Srpske napredne stranke (SNS) da N1 zloupotrebljava žrtve u propagandne svrhe, upravo predstavlja političku zloupotrebu i skretanje pažnje javnosti sa važnih činjenica.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na Tviteru optužila N1 da “žene, žrtve nasilja, politički zloupotrebljava”, dok je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u saopštenju navela da dovođenje u vezu predsednika Srbije i legitimno izabrane vlasti sa žrtvama porodičnog nasilja predstavlja “najniži oblik politikanstva i strašnu uvredu za celu Srbiju”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je kao “nedopustivo” povezivanje broja žena ubijenih u prethodnih 10 godina u porodičnom nasilju sa vladavinom SNS.

Tagovi