in

Naučnici na dnu okeana pronašli stazu od žute cigle (VIDEO)

Naučnici na dnu okeana pronašli stazu od žute cigle (VIDEO)

Ekspedicija na dubokomorski greben severno od Havaja naišla je na isušeno korito jezera koje izgleda kao put popločan žutom ciglom.

Istraživačka podmornica Nautilus otkriva nepoznata područja okeana i svojim otkrićima pomaže biologiji, geologiji i arheologiji. Nautilusova istraživanja mogu se pratiti uživo, a otkriće iz aprila 2022. postalo je viralno.

Put za Atlantidu

Istraživači koji upravljaju dubokovodnim vozilom tada su slučajno kod grebena Liliʻuokalani u unutrašnjosti Papahanaumokuakea Marine National Monumenta naišli na nešto što izgleda kao dno isušenog jezera na hiljadu metara dubine, na vrhu podmorske planine Nutka.

U jednom malom delu, što je odmah podstaklo maštu istraživača i komentatora u celom svetu, formacija neverovatno podseća na put od cigle.

Ili vulkanska cigla

Ipak, nije zvanično identifikovana kao put do Oza ili Atlantide, već – nešto manje senzacionalno – kao razlomljeni tok vulkanoklastične stene nastale u visokoenergetskim erupcijama.

– Jedinstveni lomovi pod uglom od 90 stepeni verojatno su povezani sa stresom zagrevanja i hlađenja od višestrukih erupcija na ovom pečenom rubu – objasnio je istraživački tim.

Prilično uzbudljiv primer iz geologije, moramo priznati.

Izvor: Pun kufer

Monstruozni jezovuk postoji, pronađen je na severu Rusije i zavija već 40.000 godina