in

Nastavljeno suđenje u postupku Jovanjica 1, prvi put svi okrivljeni na ročištu

Suđenje u postupku Jovanjica 1 nastavljeno je danas pred posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. U ovom postupku sudi se prvooptuženom Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra “Jovanjica”, na kom je pronađena najveća plantaža marihuane u Evropi.

Prvi put otkad je počelo suđenje svi okrivljeni u postupku, poznatijem kao Jovanjica 1, bili su na ročištu uključujući i drugooptuženog Sergeja Mrđu. On je proveo dve godine u bekstvu i njemu se sudilo u odsustvu, a pre nešto više od mesec dana Mrđa je iz Bosne i Hercegovine izručen Srbiji i nalazi se u pritvoru u okružnom zatvoru u Beogradu.

Današnje ročište stoga počelo je saslušanjem i iznošenjem odbrane Sergeja Mrđe. On je negirao da je izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret, osporio je da je član organizovane kriminalne grupe kao i da je takva grupa uopšte postojala.

„Netačno je da sam vodio razgovore sa Predragom Koluvijom preko aplikacije ‘Razgovor’, kako se navodi u optužnici, komunicirali smo preko ‘Vibera’, ‘Whatsapp-a’, ‘Telegrama’… Ja sam bio upisan kao direktor jedne od Koluvijinih firmi ‘Xtrasoft’, zbog prezauzetosti Koluvije, rekao je on.

Takođe, izjavio je, pred sudom, da je netačno da je vodio razgovore sa prvooptuženim Predragom Koluvijom preko aplikacije Razgovor, kako se navodi u optužnici.

Rekao je da je kao direktor jedne od Koluvijinih firmi Xtrasoft, bio upisan zbog Koluvijine prezauzetosti.

S obzirom na to da je do izručenja boravio u Banjaluci, Mrđa je rekao da je preko medija pratio, “neobuzdanu kampanju protiv Jovanjice i Koluvije”, te je verovao da neće imati pravično suđenje. Sada smatra da to nije više slučaj i zato je prisutan u sudu.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun tražio je od suda da nadležni organi provere provere da li je Mrđa od trenutka otkada je u bekstvu ilegalno ili legalno prelazio granicu, s obzirom na to da su saznanja tužilaštva da je boravio u Severnoj Makedoniji, zatim Nemačkoj i na kraju u Bosni i Hercegovini.

Prvooptuženi Predrag Koluvija kog obe optužnice u postupcima Jovanjica 1 i 2 označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojne droge, zatražio je da se u njegov tim odbrane doda Aleksandar Živanović, inače njegov branilac po službenoj dužnosti u postupku Jovanjica 2, što je sud prihvatio.

Branilac Živanović od suda je zatražio ukidanje zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor za Koluviju, međutim sud je to odbio.

Naredno ročište u postupku Jovanjica 1 zakazano je za 17. mart.