in

Nastavlja se suđenje Belivukovom klanu, odbijeni zahtevi za izuzeća

Nastavlja se suđenje Belivukovom klanu, odbijeni zahtevi za izuzeća

Nakon nešto duže od mesec dana, od kada je održano poslednje ročište, 20. juna nastavlja se suđenje u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka za sedam teških ubistava, otmice, silovanje, mučenje, prodaju drogu i nedozvoljeno nošenje oružja.

Predsednica sudskog veća Vinka Beraha Nikićević zakazala je čak sedam termina za održavanje ročišta u tri nedelje zaredom (20, 22, 27, 28, 29. i 30. jun, 5. i 6. jul) verovatno da bi se nadoknadilo propušteno vreme zbog pauze u suđenju.

Naime, pauza u suđenju je usledila zbog toga što su na poslednjem ročištu održanom 15. maja advokati odbrane i optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković tražili izuzeća sudija i tužilaca.

Da bi se zakazala nova ročišta bilo je potrebno da se prvo donesu odluke za sve zahteve za izuzeća, a o njima su odlučivali Apelacioni sud, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, kao i Visoki savet tužilaštva.

Kako je za N1 potvrđeno iz Višeg suda u Beogradu i Javnog tužilaštva za organizovani kriminal svi zahtevi za izuzeća su odbijeni kao neosnovani, osim što u slučaju zahteva za izuzeće donedavnog predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića koji je odbačen kao bespredmetan, jer je u međuvremenu, krajem maja, Stepanoviću istekao mandat.

Podsetimo na pomenutom poslednjem ročištu na suđenju Beluvukovom klanu, 15. maja, advokat Stefan Jokić, branilac okrivljenog Alekse Stošića, kao i prvooptuženi Veljko Belivuk i drugooptuženi Marko Miljković tražili su izuzeća postupajućih tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića, zatim izuzeće specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, predsednice sudskog veća Vinke Baraha Nikićević, članova postupajućeg sudskog veća, kao i tadašnjeg predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića.

Interesantno je da su i advokat Stefan Jokić, kao i okrivljeni Belivuk i Miljković, dok su izlagali razloge zbog kojih traže sva navedena izuzeća, čitali sve vreme napisano sa papira čak i ne dižući pogled sa njega, što do sada nikada nije bio slučaj.

Kao razloge su naveli da sumnjaju u nepristrasnost sudija i tužilaca i da ovu odluku da traže njihova izuzeća „nisu doneli preko noći, već im se nagomilavalo“.

Zahtevima su se pridružili i advokati odbrane Nikola Jerković, Dragan Malović, Jasmin Duštinac, Đorđe Tomić, Gordana Božilović i Sanja Ćeriman.

Sudsko veće je zbog toga donelo odluku da odloži sva ostala zakazana ročišta u maju. Nakon što su donesene sve odluke nova ročišta su zakaza za sledeće dane: 20, 22, 27, 28, 29. i 30. jun, 5. i 6. jul.