in

Naselje Dvanaesti februar posle devet meseci konačno dobilo struju

Naselje Dvanaesti februar posle devet meseci konačno dobilo struju

Domovi meštana naselja 12. februar iz Niša, posle skoro devet meseci borbe konačno su 6. januara ponovo priključeni na elektrodistributivnu mrežu i ponovo imaju pristup električnoj energiji, izjavio je član pokreta Opre Roma Srbija (ORS) Stevica Nikolić.

Nikolić je, kako je saopšteno iz ORS, podsetio da su meštani naselja 12. februar devet meseci živeli bez struje i u vremenu dve najveće svetske krize dane i noći su provodili u mraku.

„Ipak, istrajali su u borbi i sada konačno mogu da vide svetlo na kraju tunela“, poričio je on.

Meštanin Ljubiša Vučković izrazio je zahvalnost pokretu ORS koji su sve vreme bio uz stanovnike naselja. Naveo je da se u devet meseci njihove borbe niko od predstavnika Roma, uključujući Nacionalni savet Roma, nije udostojio ni da ih pita kako im je, sem pokreta, dodaje se u saoptenju.

Vučković je, kako se navodi u saopštenju, rekao i da je za ovih devet meseci izgubio osećaj kako je živeti sa strujom i da ne želi nikome da dođe u situaciju u kojoj je on bio.

Stevan Gligorin se u ime ORS zahvalio predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije i gradonačelnici grada Niša Dragani Sotirovski na, kako je navedeno, preuzetoj političkoj i profesionalnoj odgovornosti da se ovaj slučaj razreši, ali i da se radi na dugoročnom rešenju energetske stabilnosti građana Srbije.

„Na našu inicijativu, Ana Brnabić je preuzela odgovornost da ovaj slučaj uvrsti u svoje prioritete i da naloži Ministarstvu energetike da se angažuje oko ovog slučaja. To je dobar signal da se zaustavi praksa ignorisanja zahteva građana oko prioriteta koji su najvažniji za njih i njihove porodice“, rekao je Gligorin i dodao da je ministarka Đedović bila presudna za odluku EPS-a da pronađe kratkoročno i bezbedno rešenje i ponovo omogući pristup električnoj energiji građanima naselja 12. februar.

„Očekujemo da će Ministarka Đedović da iskoristi ovaj slućaj kao model i da još odlučnije definiše državnu politiku prema najugroženijima tokom energetske krize ali i u reformama energetske politike u Srbiji“, poručio je on.