in

Narod Srbije sutra ustaje protiv Rio Tinta – jer posle će biti kasno!

Ekološki protest “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” biće organizovan 11. septembra u Beogradu u Pionirskom parku od 14 časova. Protest organizuje pokret “Odbranimo reke Stare planine” zajedno sa više ekoloških organizacija iz svih krajeva Srbije. Brojne poznate ličnosti potvrdile su svoj dolazak. Očekuje se ogroman broj građana.

Biće prisutni i meštani najugroženijih sela naše zemlje gde kompanija Rio Tinto priprema gradnja rudnika, u kom će se iz bušotina vaditi litijum. Da bi se trovanje građana i uništavanja svih prirodnih bogatstava Srbije sprečilo doći će i svi iz; lozničkog, gornjemilanovačkog, kragujevačkog, požeškog kraja.

Neki od govornika će biti; Petar Božović, Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, Svetlana Bojković, Aleksandar Jovanović Ćuta, Anita Mančić, Dragana Đorđević, doktor hemijskih nauka, Ljubomir Bandović, Dragoljub Bakić, kao i istaknuti članovi drugih ekoloških organizacija.

Sad ili nikad, poruka je organizatora. Jer, posle će biti kasno.

Opstanak ili ropstvo zauvek

U pitanju je opstanak cele Srbije – ili je dati u već “okrvavljene” ruke investitora i političkih šakala, gde eksploatišu i uništavaju sve prirodne a i ljudske vrednosti ili će narod uzeti stvar u svoje ruke i svoju zemlju vratiti sebi. Sačuvati svoj opstanak, svoje zdravlje i osigurati sve lepote naše zemlje budućim naraštajima i ostaviti im u amanet.

– Naša je obaveza da sačuvamo našu prirodu i naše ljude – po bilo koju cenu. Ako to ne uradimo sada, nećemo uraditi nikada. Pitanje očuvanja naše prirode nije pitanje za naučnike, ekologe i prirodnjake – to je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. Ako ne sačuvamo našu zemlju i njene prirodne resurse – onda je nismo ni zaslužili – poručio je Aleksandar Jovanović – Ćuta, aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Nakon okupljanja i govora okupljeni će se uputiti Brankovom mostu blokirati ga na 2 sata. To će biti samo upozorenje i uvod u ono što sledi, a to su masovna okupljanja i blokade koje će se preneti na celu Srbiju.

– Ekološki ustanak nije samo borba za čist vazduh, šume, reke, vodu, već i borba protiv jednog opšteg društvenog zagađenja. 11. septembar je suočavanje sa stvarnošću, koja je brutalno jednostavna: ili oni, ili mi” – Dejan Atanacković, pisac i likovni umetnik.

Rio Tinto mrš iz Srbije!

Rio Tinto planira da izgradi rudnik jadarita, uprkos negodovanju meštana građana i široke javnosti. Političari u svemu vide samo profit i rasprodaju ovu zemlju, nakon što su prodali sva vredna preduzeća.

– Jedan jedini zahtev imamo, a to je, Rio Tinto mrš iz Srbije! – poručio je Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Meštani iz sela Srbije gde su istraživanja litijuma planirana ili već započeta se suočavaju sa neslućenom katastrofom koja preti da eskalira.

Odlučivaće se o tome kome pripada naša zemlja.

10 uglednih građana Srbije koji su podržali protest “Ustanak za opstanak”