in

Napredak u vladavini prava rezultat prevashodno lokalnih samouprava

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izjavila je da napredak Srbije u vladavini prava, koji se pominje u izveštaju Evropske komisije o Srbiji, nije samo rezultat rada Vlade, predsednika i ministarstava, već “prevashodno lokalnih samouprava i ljudi koji na lokalnom nivou rade na tom pitanju”.

Čomić, koja je sa saradnicima posetila Prokuplje, istakla je značaj saradnje države i civilnog sektora, koji bi putem lokalnih akcionih planova obezbedili bilji život osetljivih kategorija i manjina na nacionalnom i globalnom nivou.

Kako je naglasila, to je drugi krug posete Prokuplju u okviru obilaska regiona, okruga i lokalnih samouprava po Srbiji, koji ima za cilj upoznavanje sa postignutim ali i sa problematikom i načinom pomoći ugroženim kategorijama.

Takođe je istakla da u nekim sredinama postoje potrebe, ali nema odgovarajuće strukture za izradu projekata kojima bi se apliciralo za sredstva Evropske unije, a sve u cilju poboljšanja uslova života marginalizovanih i osetljivih grupa stanovništva na lokalu.

Naglasila je da su došli do saznanja da Opština Žitorađa ima potrebe za pomoći ali nema stručnih kadrova za izradu projekata, pa zbog toga ne može da aplicirala za sredstva Evropske unije i dodala da će taj problem biti rešen.

Ona je razgovorala sa načelnikom Topličkog okruga Zlatanom Miljkovićem, gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem, predstavnicima svih topličkih opština kao i organizacija i udruženja osetljivih kategorija stanovništva, predstavnicima nacionalnih manjina i osoba sa posebnim potrebama.

Tagovi