in

Naoružavanje zemalja u regionu nije trka, već nužnost

Većina zemalja u regionu bivše Jugoslavije su u najvećoj meri ratnu tehniku nasledile od JNA i ovde se ne govori o trci u naoružanju, već ono što diktira naoružavanje jeste nužnost da se obnovi oprema, izjavio je danas predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović.

Radulović je, na konferenciji „Modernizacija srpskih oružanih snaga i međunarodna vojna saradnja 2016-2021“ u Beogradu, naveo primer da se govori da su kupljena četiri helikoptera, jedne ili dve baterije ili 10 vozila „Miloš“.

Doktrine i strategije se menjaju, a primeri Nagorno Karabaha, Libija, Sirija, pokazali su koliki je značaj bespilotnih letelica, a stari koncepti ne daju rezultat na terenu, dodao je Radulović.

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović ukazao je da je najpotentnije oružje oružanih snaga Srbije u narednih nekoliko dana mogu biti migovi 29, ako budu imali rakete „vazduh-zemlja“.

Mi, u poređenju sa drugim državama regiona, imamo sada tu pozitivnu okolnost da sadašnji sistem političkog uređenja koja zavisi na malom broju ljudi, pa se brže realizuje, rekao je Vojinović.

Sve što je nedostajalo, brzo je nabavljeno, rekao je Vojinović, i dodao da je Hrvatska nešto nabavljala u delu ratnog vazduhoplovstva.

Mogli bi se sa njima porediti kada su nabavili polovne izviđačko-jurišne helikoptere, ali Hrvatska je najavila želju da nabavi najmodernije borbene višenamenske avione, istakao je Vojinović.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a sada profesor Fakulteta odbrane i bezbednosti Branko Krga rekao je da su kontakti na najvišem državnom niovou uspostavili povoljnu atmosferu za operacionalizaciju razvoja međunardne vojne saradnje.

To se pozitivno odrazilo i na ove nabavke, rekao je Krga, koji je istakao i da je vojno-diplomatska aktivnost značajn oblik međunarodne vojne saradnje.

Srbija ima između 25 i 30 vojno-diplomtskih predstavnika u stranim zemljama, rekao je Krga.