in

Nakon Ukrajine i Gruzija podnela zahtev za članstvo u EU

Nakon Ukrajine i Gruzija podnela zahtev za članstvo u EU

Premijer Gruzije je danas objavio da je ta zemlja podnela zvaničan zahtev za prijem u Evropsku Uniju. Ovo je druga zemlja post-sovjetskog prostora koja je ove nedelje uputila zahtev za članstvo u EU, nakon što je u ponedeljak (28. februara) isto učinila Ukrajina, koja je izložena ruskoj invaziji.

– Podnosimo kandidaturu za članstvo u EU – izjavio je gruzijski premijer Irakli Garibašvili u saopštenju posle potpisivanja dokumenta kojim zahteva prijem.

– Gruzija je evropska zemlja i nastavlja da daje dragoceni doprinos zaštiti i razvoju Evrope – dodao je Garibašvili, prenosi Beta.

Podsetimo, Gruzija je takođe imala oružani sukob sa Rusijom 2008. godine. Predmet sporenja su bile Južna Osetija i Abhazija, dve separatističke oblasti koje su unilateralno proglasile nezavisnost od Gruzije. Nakon završetka konflikta, Rusija je priznala njihovu nezavisnost.

Neimenovani visoki zvaničnik EU izjavio je danas da se posle zvanične aplikacije Ukrajine za članstvo u tom bloku od 27 zemalja, veoma brzo očekuju isti takvi zahtevi i od Moldavije i Gruzije.

Svaki zahtev za članstvo podrazumeva višegodišnji proces koji uključuje temeljne reforme i usklađivanja sa standardima EU u različitim oblastima.

Izvor: Beta

Da vas šlepam za Rusiju? Ukrajinac ponudio pomoć Rusima koji su ostali bez „čorbe“ (VIDEO)