in

Najspremniji smo u regionu za pregovore sa EU

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić ocenio je da je njegova zemlja najspremnija u regionu za pregovore sa Evropskom unijom (EU) po klasterima.

On je na Odboru Sobranja za evropska pitanja rekao da Izveštaj Evropske komisije za 2021. Severnoj Makedoniji za ukupnu pripremljenost daje ocenu 3,11, odnosno „dobar nivo spremnosti“, ali i da je spremnija od Srbije i Crne Gore za pregovore u Klasteru 1 – Temelji.

„Spremnost po klasterima nedvosmislno pokazuje da Severna Makedonija ima najveću spremnost u regionu, sa srednjom ocenom 3,02, u oblastima i poglavljima Klastera 1 – Temelji, čak i u odnosu na zemlje koje već pregovaraju za članstvo, Srbiju sa srednjom ocenom 2,68 i Crnu Goru sa srednjom ocenom 2,83“, istakao je Maričić.

Prema njegovim rečima, taj izveštaj EK daje objektivan presek stanja i napretka u reformama i identifikuje oblasti u kojima treba da se pojačaju napori i da se isporuči više rezultata.

“Prema analizi Sekretarijata za evropska pitanja (Severne Makedonije), koja je urađena na osnovu standardizovane metodologije, takođe imamo solidan nivo spremnostii u Klasteru 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast, gde smo u rangu sa Crnom Gorom. Isti zaključak o spremnsti važi i za Klaster 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje, gde smo rangirani sa Srbijom, koja je već otvorila ovaj klaster”, rekao je Maričić.

Evropska komsija je na proleće 2019. preporučila istovremeni početak pregovra sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali ove zemlje još nisu započele prgovore, prvo te godine zbog protivljenja Francuske, a zatim i bugarskog veta koje je prvi put stavljen krajem 2020.

Tagovi