in

Najcrnje vesti 2022. godine: Hajneken najavio osetno poskupljenje piva

Globalno popularna holandska kompanija Hajneken obavestila je javnost da će podići cenu piva zbog višestrukog povećanja cena neophodnih sirovina, energenata i transporta.

Kako bi nadoknadila planirane gubitke, kompanija je odlučila da rizikuje sa povećanjem cena svesna da će zbog toga izgubiti određeni broj svojih vernih potrošača.

Prema njihovim podacima cena ječma koji se koristi za proizvodnju piva, kao i cena aluminijuma od kog se izrađuju limenke, porasle su za oko 50 odsto, prenosi Bloomberg.

Pored toga, očekuje se da će ostale sirovine poskupeti za 15 do 17 odsto i sve to bi kako se dodaje, moglo da smanji potrošnju piva.

– Mislim da nismo videli ovakva povećanja cena i troškova u čitavoj generaciji. Veliko pitanje je kako će to uticati na razvijenija tržišta koja do sada nisu videla takve cene – rekao je izvršni direktor Hajnekena Dolf van den Brink.

Prema njegovim rečima, tržišta koja se već formiraju, pokazala su se kao otpornija na povećanje cena.

Rukovodioci Hajnekena ocenili su da će pandemija uticati na prihode kompanije i u 2022. godini.

Uz sve to, kako se napominje, očekuje se i dugotrajan oporavak evropskog ugostiteljstva od pandemije koronavirusa.

Holandska kompanija dalje cilja na maržu operativne dobiti (dobit bez obračuna kamata i poreza) od 17 odsto u sledećoj, 2023. godini.

Hajneken je lane prodao 4,6 posto više piva nego godinu ranije, u svim regijama izuzev Azije.

Povećanje cena i prelaz na skuplja piva povećali su neto prihod (prihod u koji su uračunate dažbine) kompanije za 12,2 odsto, na 21,9 milijardi evra. Operativna dobit porasla je 43,8 odsto, na 3,41 milijardu evra, ali je, kako se napominje i dalje niža nego predpandemijske 2019. godine.

Kompanija Hajneken u svom vlasništvu poseduje i pivare u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Izvor: Nova ekonomija

Na Islandu je pune 74 godine pivo bilo zabranjeno, a točilice suve sve do 1989.