in

Najavljeno rušenje 6 lokala na Novom Beogradu, vlasnici kažu: Ne može na silu

Najavljeno rušenje 6 lokala na Novom Beogradu, vlasnici kažu: Ne može na silu

Na uglu ulica Jurija Gagarina i Gandijeve na Novom Beogradu, građevinska inspekcija najavila je rušenje šest lokala, a vlasnici tvrde da se sve radi mimo procedura i na silu i najavljuju da će braniti svoju imovinu.

Grad Beograd na tom mestu planira postavljanje objekata za potrebe komunalne policije.

Rušenje je planirano za 10 sati, a kako je izvestio reporter N1, ispred lokala nalaze se policija, vlasnici objekta, a primećene su i građevinske mašine.

Vlasnica jednog od lokala Snežana Peljević rekla je da je odluka o rušenju na osnovu rešenja iz 2014. godine za koje vlasnici nisu znali da postoji.

“Do petka nismo imali uvid u spise, i tek tada smo se suočili sa tim šta u stvari stoji u predmetu. Pritom, mi znamo da smo u postupku legalizacije i da nemamo problem sa tim, poručili smo veliku količinu robe i imali bismo nenadoknadivu štetu ako bi se bilo šta dogodilo“, istakla je ona.

Ona navodi da su tražili odlaganje, molili za rokove.

“Ne znamo šta je toliko zapelo da baš sada, posle 30 godina mora da se sruše. Ne znam o čemu se radi, svi smo zgranuti“, navela je Peljević i dodala da je “legalno biti pod legalizacijom“.

Kaže da očekuju razuman rok kako bi vlasnici samni mogli da rasklope objekte, izmeste robu i poplaćaju troškove.

Advokat Milan Belić precizirao je da rešenje o rušenju datira iz 2014. godine, da predmet u građevinskoj inspekciji stoji već devet godina, nije sproveden niti završen.

“Suština je da je već devet godina u toku postupak legalizacije, a dok je tako objekat ne može da se ruši. Kad se taj postupak okonča objekat može da se ruši“, naveo je Belić  i precizirao da objekat na Novom Beogradu ima dva postupka legalizacije – jedan pred opštinom Novi Beograd, a drugi aktivan predmet o kome nije doneta nikakva odluka i koji je pred gradskom upravom.

To su, kako ističe, jedine zamerke sa pravne strane, da se postupak rušenja sprovede na način propisan zakonom.

Vlasnik lokala je, dodaje, podneo molbu za odlaganje ali do danas nisu dobili odgovor da li se odlaže ili ne.