in

Najava skidanja rampe kod Kragujevca ujedinila meštane, upozoravaju na nesreće

Najava skidanja rampe kod Kragujevca ujedinila meštane, upozoravaju na nesreće

Uprkos dočeku stanovnici kragujevačkog naselja Stanovo jutros su poranili, jer je, prema prvobitnoj najavi Železnica Srbije, u 7 ujutro trebalo da bude uklonjena rampa na prelazu preko pruge Kragujevac – Kraljevo. Da li zbog
toga što su meštani preko medija poručivali da će se okupiti i da neće dozvoliti uklanjanje rampe, tek čitav posao odložen za 15 dana. Građani su, ipak, sat vremena proveli pored prelaza, a za 16. januar najavljuju novo okupljanje i blokadu puta.

Pre četiri decenije železnica je instalirala pružni prelaz br. 3 u Stanovu kod Kragujevca zbog učestalih nesreća sa poginulima. Područni direktor Infrastrukture železnice u Kraljevu je pet dana pred kraj decembra poslao dopis kragujevačkim železničarima, kojima je nadređen, da radnici obezbeđenja ne dolaze na posao od 1. januara u 7 časova. Ali, pod pritiskom javnosti stigao je novi dopis – da se radi po aktuelnom sistemu radi još 15 dana.

„Problem je u tome što su planirali da ukinu i skinu rampu. Mi ne želimo da se to desi jer veliki je broj dece i ljudi koji ovuda prolaze. Za nas život bez rampe bi bio opasan život, ugrožen. Petnaestog, šesnaestog dolazimo u mnogo većem broju, da se okupimo i ne dozvolimo da se to desi“, kaže stanovnik Stanova Aleksandar Milićević.

„Ono što sam ja čuo je da će da sklone rampu. Prvo je trebalo danas, a onda je pomereno za 16. januar. Razlog je, pretpostavljam, da je neki deo nemaštine i da ne mogu to da održavaju, ali je problem što ova rampa tu stoji od osamdeset neke godine, nakon desetak smrtnih slučajeva koji su se ovde desili, i pešaka i automobila. Od kada je rampa tu, to se nije dešavalo“, dodaje Milan Trijović,  takođe meštanin Stanova.

„Stresne situacije, svedok sam kada je tu voz gurao vozilo do Zastavinog mosta. Svedok sam kada su ovde izginuli ljudi, dvojica njih. Bilo ih je troje u kolima, dvoje je poginulo, a jedan je ostao živ“, priseća se Milka Popović iz ovog mesta.

Stanovnicima koji se nalaze iza rampe to je jedini izlaz, jer su opasani obalom reke Lepenice i prugom. Poručuju da će, ako polovinom januara dođu radnici da odnesu rampu, oni blokirati put i prugu.

„Jako je nebezbedno. Na stotine građana prelaze ulicu, a što je najgore među njima je puno dece koja prelaze u obližnju školu i vraćaju se, idu do prodavnice“, napominje meštanka Mirjana Đorović.

„Mi ćemo 15. najaviti gradu da ćemo blokirati Kraljevački put, prugu i sve redom. Ići ćemo sve legalno da ne bi ispalo da smo mi pravili neki prekršaj. Tu nema druge priče, samo da ostane prelaz“, izričit je Milorad Jokanović iz ovog mesta.

„Pamtim koliko je bilo pogibija. Od krava i konja do auta i kamiona od vozova, kada nije bila regulisana rampa. Ja sam za to da i dalje imamo rampu i da bude bezbedno za našu decu, za omladinu“, kaže Zoran Stanojević.

Koji su razlozi za ovakav postupak železnice i kako će funkcionisati pružni prelaz u Stanovu pitanja su na koja nismo dobili odgovore.

Meštani pretpostavljaju da su problem finansije, odnosno da radnike koji su brinuli o pruzi ne žele da plaćaju ni Železnica ni grad Kragujevac.