in

Najava Britanije da pojača vojno prisustvo u BiH nije prihvatljiva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije prihvatljiva najava britanske ambasade u BiH da bi Velika Britanija mogla da pojača svoje vojno prisustvo u toj zemlji. Dodik je naglasio da takva najava sigurno neće dobiti podršku Predsedništva BiH.

„Smatram da je postojeći kontigent vojnika u sastavu misije Altea sasvim dovoljan i da BiH nema izazove koji bi zahtevali dodatne snage“, rekao je on, preneli su banjalučki mediji.

Milorad Dodik

Prema njegovim rečima, niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi njenog proširivanja, niti o ugroženoj bezbednosti u BiH, zbog čega ne vidi razlog za pojačano britansko vojno prisustvo u zemlji.

“Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namere Britanaca, koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini”, istakao je Dodik. Juče je objavljeno da britanska vlada razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH.

“Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu”, naveli su iz britanske ambasade u Sarajevu.

Iz tog odgovora se, kako su objavile banjalučke Nezavisne novine, može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, već da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum Velike Britanije i BiH.

Tagovi