in

Nadležni nemoćni da spreče zločine prema ženama

Protekle dane obeležila su dva ubistva žena, jedan pokušaj ubistva i nekoliko slučajeva nasilja u porodici prema ženama, saopštio je Autonomni žeski centar, navodeći da osim ljutnje i tuge, ovaj niz ostavlja i utisak da nadležne institucije imaju samo deklarativnu opredeljenost da zaustave nasilje prema ženama i spreče ubistva.

Na taj zaključak upućuju podaci da je u Beogradu dan pre ubistva žrtva prijavila sina za nasilje u porodici, dok je žena u Vranju ubijena istog dana kada je održano ročište po prijavi koju je podnela protiv supruga za nasilje u porodici, ukazuje se u saopštenju i upozorava da su obe žene uradile ono na šta se neprekidno apeluje – prijavile nasilje i obratile se nadležnima, ali da im to ipak nije sačuvalo živote.

Ta organizacija je upitala zašto su nadležne institucije nemoćne da spreče ove zločine prema ženama, kao i koliko još godina žene u Srbiji treba da čekaju da bi nadležne institucije počele da primenjuju ono na šta su zakonom i međunarodnim aktima obavezane.

Autonomni ženski centar upitao je i kako obrazloženje „uradili smo sve što je bilo u našoj moći“ može utešiti decu i članove porodica ubijenih žena i dati drugim žrtvama ohrabrenje da i one zatraže pomoć, dodavši da sva ta pitanja ostaju u domenu retorike.

Podseća se da je zaštitnik građana informisao javnost da je pokrenuo postupak kontrole rada nadležnih institucija za slučaj u Vranju i dodaje da ostaje da se vidi hoće li i kada o tome kakvi su ishodi ovog i prethodno pokrenutih postupaka javnost biti informisana.

U međuvremenu, zahtevamo od nadležnih ministarstava da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo propusta u procesuiranju oba slučaja, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne, stoji u saopštenju, uz apel da se reaguje pre zločina, ne posle.

Tagovi