in

Nadležni da utvrde ko je i po čijem nalogu blokirao vozilo N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog pokušaja zastrašivanja ekipe TV N1 i traži da policija utvrdi ko je i po čijem nalogu na izlasku iz industrijske zone Zrenjanina juče automobilom preprečio put vozilu u kom su se nalazili novinarka i snimatelj, fotografisao ih telefonom i posle nekoliko minuta omogućio im prolaz. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabrunuto je za bezbednost novinara koji ovih dana izveštavaju o uslovima rada u fabrici Linglong i poziva nadležne organe da obezbede normalne uslove rada novinarima koji izveštavaju sa terena.

Očekujemo brzu policijsku istragu i pratićemo odgovor nadležnih u okviru Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i Vladine Radne grupe za bezbednost novinara, poručili su iz UNS u saopštenju.

Direktor vesti televizije N1 Igor Božić ispričao je za UNS šta se dešavalo novinarki Кseniji Pavkov i snimatelju Aleksandru Milanoviću i naveo da je novinarka snimila osobu koja ih je zaustavila.

U UNS ističu i da novinarska ekipa N1 nije mogla juče da priđe barakama u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama, iako prethodna dva puta nije bilo smetnji, te da ih je tom prilikom privatno obezbeđenje onemogućilo da priđu.

Božić je rekao da će N1 nadležnima prijaviti ovaj slučaj i da se radi o zabrani slobode kretanja, jednom u nizu incidenata u poslednjih nedelju dana, navodi UNS.

U tom udruženju podsećaju da su u junu ove godine protestovali zbog ometanja snimanja televizijskoj ekipi Njuzmaks adrija ispred fabrike guma Linglong koja se gradi u okolini Zrenjanina.

NUNS: Obavestićemo nadležne organe

U saopštenju NUNS-a navodi se da su juče tokom dana i večeri, ekipa N1 televizije (novinarka Ksenija Pavkov i snimatelj Aleksandar Milanović) i novinarka portala Voice, Ivana Gordić iz Novog Sada bili uznemiravani od strane zaposlenih u menadžmentu u fabrici Linglong sve vreme dok su izveštavali sa lica mesta. „Koleginici Ivani su trojica različitih muškaraca nekoliko puta gurnula ruku u kojoj je držala telefon i pokušavala da snimi dešavanja, dok je ekipi N1 televizije preprečen put automobilom nakon što su završili uključenje u Dnevnik u 19 časova i krenuli nazad u redakciju“, navodi se u saopštenju.

Na izlazu na put Beograd – Zrenjanin nalazio se ukoso parkiran automobil u kom je, po njihovim rečima, sedeo muškarac, najverovatnije neko iz nižeg menadžerskog ešalona zadužen za bezbednost i snimao ih je ili fotografisao. Nakon što je obavio jedan telefonski razgovor sklonio je auto i pustio ekipu da prođe, dodaje se u saopštenju.

Obe novinarke posvedočile su za NUNS da su bile uznemirene zbog situacija u kojim su se našle i sa žaljenjem konstatovale da očekuju da će se incidenti i dalje ponavljati jer će nastaviti da prate ovu temu, a atmosfera u kojoj se to odvija je više nego neprijateljska.

„NUNS će o svim slučajevima obavestiti nadležne organe, a uputiće i pismo zabrinutosti kompaniji koja je zaslužna za sve incidente koji su se dogodili“, ističe NUNS u saopštenju.