in

Nabavka respiratora i opreme još pod velom tajne, hoćemo li i kada saznati cenu?

Kako Srbija nabavlja respiratore i medicinsku opremu prikriveno je velom tajne od početka epidemije koronavirusa. Ministar zdravlja poručuje da Srbija nema šta da krije i da će podaci o javnim nabavkama biti objavljeni prvom prilikom – za sada bez objašnjenja kada će se ta prilika ukazati, jer su neke prethodne prilike već propuštene.

Respiratore zdravstvenim ustanovama dopremao je i predsednik Srbije lično. Ali bez detalja kako su nabavljeni. Tajilo se tog marta 2020. godine i koliko je respiratora stiglo u Srbiju. Zvaničnici su poručivali samo – dovoljno.

„Praktično se tretira kao državna tajna i u svim zemljama“, rekla je premijerka Ana Brnabić u martu prošle godine.

Nakon ove izjave predsednice Vlade, portal Istinomer objavljuje da broj respiratora, ipak, nije državna tajna svuda. Naveli su da je dostupnih podataka bilo u susednoj Hrvatskoj, zatim u Nemačkoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama.

Samo nekoliko sati nakon izjave predsednice Vlade da je broj respiratora državna tajna, javnosti se obratio predsednik Srbije i rekao da je u tom trenutku na stanju bilo 1.008 respiratora i da planirau da nabave još 500.

Bez odgovora je ostalo pitanje kako se do respiratora došlo i zašto su i javne nabavke tajna.

„I nemoj više da me pitate kako nabavljam respiratore. Ja sam kriv, gonite mene. Evo, nabavio sam još 50 jutros, a nigde vam ne piše nabavka. I šta vas briga kako! A nabavljaću još. Snalazim se“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić marta 2020. godine.

Predsednica Vlade je aprila prošle godine rekla da će „posle vanrednog stanja izaći i građanima položiti račune koliko su respiratora kupili, od koga i koliko su novca za to potrošili“.

Vanredno stanje je ukinuto, prošlo je više od godinu dana, a mi i dalje ne znamo šta smo nabavljali, objašnjava novinarka CINS-a Teodora Ćurčić. CINS se, zbog toga, žalio i povereniku za informacije od javnog značaja.

„To je bilo prošlog septembra, odnosno septembra 2020. kada je naložio RFZO-u da novinarima CINS-a dostavi podatke o opremi koje je ova institucija nabavila. Ali eto koliko je prošlo vremena mi te podatke još uvek nemamo“, kaže Ćurčić.

Kritike i u pismu kongresmena

Kritike načina na koji je vršena nabavka medicinske opreme u Srbiji stigla je i u pismu grupe američkih kongresmena upućenom predsedniku SAD. Oni su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju u Srbiji.

„Ja puno pozdravljam te kongresmene iz Amerike“, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Osim pozdrava, ministar zdravlja je dao i obećanje.

„I danas nabavljamo svu opremu, posebno zaštitnu opremu, posebno lekove nove koji se pojavljuju i nikakvog problema neće biti da se objave svi podaci… Evo ja ću prvi, prva prilika koja bude, objavićemo te podatke, jer stvarno nemamo šta da krijemo“, rekao je Lončar.

Praksa netransparentnosti je postojala i ranije, ali se epidemija i vanredno stanje ponekad koriste kao izgovor kaže Ćurčić.

„Naravno, te stvari… Briga o zdravlju ljudi treba da bude prioritet ali isto tako svi građani treba da znaju šta su platili i koliko“, smatra Ćurčić.

I kada – još jedno pitanje bez odgovora.