in

Na zaštitnom znaku crnogorskog turizma i dalje katanac

Na zaštitnom znaku crnogorskog turizma i dalje katanac

Iako je iz Vlade Crne Gore i Morskog dobra najavljeno da će Sveti Stefan nakon dve godine početi da radi ovog leta, vrata grad – hotela su zatvorena. Omogućen je samo turistički obilazak. Iz Ministarstva kažu da nisu nadležni za otvaranje hotela, dok sa predstavnicima Amana, koji upravlja hotelom, TVCG nije uspela da stupi u kontakt.

U maju sve je prštalo od lepih i zvaničnih najava. U julu katanac na vratima, prenosi RTCG.

Zašto na nekadašnjem zaštitnom znaku crnogorskog turizma i dalje stoji katanac, pitali su Ministarstvo turizma.

„Kao Ministarstvo nemamo pristup trenutnim informacijama o otvaranju hotela. Adriatik Propertis je vodeća kompanija koja upravlja turističkim projektima u Crnoj Gori, dok je Aman luksuzni hotelski lanac poznat po svetskom renomeu. Oni su nadležni za sve aspekte vezane za Hotel Sveti Stefan, uključujući otvaranje, rad i rezervacije. U ovom slučaju, vlasnici hotela imaju najbolje informacije o planovima i datumima otvaranja“, navodi se u saopštenju.

Grupa građana „Inicijativa Sveti Stefan“ ima informacije, ali nezvanične.

„Ja sam čuo iz nekih neformalnih izvora da će raditi samo hotel Miločer na Kraljevoj plaži, a da Sveti Stefan neće se otvarati ove godine“, kazao je Blažo Kažanegra.

Tu su nekad letovali Josip Broz Tito, Sofija Loren i njen muž Karlo Ponti, holandska kraljica Julijana kao i mnogi drugi. Danasu grad hotelu ne možete ni kafu popiti, a kamoli odsesti. Otvoren je samo za posetioce koji žele da upoznaju kako izgleda čuveni svetac.

Turisti kažu da im Sveti Stefan izgleda prelepo i da bi voleli da uđu unutra.

Otvaranje Setog Stefana za dnevne obilaske, Kažanegra vidi kao dobar potez.

„Kao što znate Sveti Stefan je stavljen je na listu sedam najugroženijih lokaliteta od strane Evrope nostre, oni blisko sarađuju sa EU. Pominje se Faro konvencija i taj problem što je ljudima zabranjen bio pristup Svetom Stefanu kakav je režim bio nekoliko godina, ali to je pozitivan pomak iako smo daleko od ispunjavanja Faro konvencije“, kazao je on.

Karta za obilazak Svetog Stefana košta 25 evra.

Kažanegra smatra da bi trebalo da bude jeftinija.

„Ovo što ja mogu da primetim malo komentare čak i ljudi iz zapadnih zemalja koji komentarišu da je malo skupa, pa ćemo se zalagati da karta malo pojeftini“, kazao je on.

I dok su pred leto nadležni slali poruku svetu da je Sveti Stefan spreman za doček turista, ovaj dragulj, možete posmatrati samo kroz ogradu.