in

Na večni počinak ispraćeno 24-oro kiparske dece stradalih u zemljotresu u Turskoj (FOTO)

Na večni počinak ispraćeno 24-oro kiparske dece stradalih u zemljotresu u Turskoj (FOTO)

Katastrofalan zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju odneo je preko 36.000 života, a u najteže pogođenim područjima nalaze spasilački timovi iz čitavog sveta, koji tragaju za preživelima među ruševinama.

Među ruševinama stradale su čitave porodice, a tragičnu sudbinu su doživela i dečica iz odbojkaškog tima sa Kipra, koja su boravila u hotelu u Adijamanu zbog školskog odbojkaškog turnira.

Osim dece, uzrasta između 11 i 14 godina, poginulo je i 10 roditelja, četiri nastavnika i njihov trener, a njihova tela su izvučena ispod gomile betona i šuta, piše Sky News.

Oni su juče sahranjeni u rodnom gradu na severu Kipra, a meštani kažu da je spasiocima trebalo dva dana da dođu u taj grad koji se nalazi na jugu zemlje, prenosi Telegraf.

Foto: Tanjug / AP

Deca su sa roditeljima, profesorima i trenerom doputovali u Adijaman, gde su učestvovali na dečijem turniru u odbojci. Ranije tog dana oni su pobedili u jednoj utakmici.

Njihova tela su u međuvremenu vraćena u rodni Kipar, gde su juče sahranjeni. Kovčege sa telima u suzama su nosili njihovi rođaci, a na večni počinak ispratilo ih je više stotina građana i državnih zvaničnika.

Poginula deca turska
Foto: Tanjug / AP

„Zaista je sve ovo tužno. Ostrvo je toliko malo, svi se međusobno poznajemo. Svako zna nekog ko je ostao bez deteta ili unučeta. Ovo je zaista pretužno. Danima sahranjujemo decu“, rekao je jedan meštanin.

Lider Kiparskih Turaka Ersin Tatar izjavio je saučešće porodicama preminulih.

Izvor: Telegraf

16 beba koje su u zemljotresu ostale bez roditelja predsedničkim avionom prevezeno u Ankaru