in

Na severu Kosova nije došlo do nasilja zbog vojske i politike Vučića

Na severu Kosova nije došlo do nasilja zbog vojske i politike Vučića

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je “snažnija i bolje opremljena i brojnija Vojska Srbije faktor koji nas udaljava od mogućih sukoba”.

Vučević je za televiziju B92 rekao da „kada imate snažnu vojsku niste lak plen, i nikom niste džak za udaranje“, što je prema njegovim rečima bio jedan od razloga što se kriza na severu Kosova, kada su Srbi postavili barikade na putevima u znak protesta zbog hapšenja bivših pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti, završila bez sukoba.

Prema njegovim rečima kriza na severu Kosova se završila bez nasilnih pokušaja vlasti u Prištini da ukloni barikade, i zbog „čvrste politike“ koju „personifikuje“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i zbog „jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji su na miran i demokratski način branili svoja ljudska prava i slobode“.

„Vojska Srbije je pozicionirana da jasno poručuje svima da postoje ‘crvene linije’“, rekao je Vučević i dodao da to znači da ne može više biti operacija kao što su „Bljesak“ i „Oluja“ tokom kojih su proterani Srbi iz Hrvatske devedesetih godina prošlog veka, „ni novog progroma Srba na Kosovu i Metohiji“.

Prema njegovim rečima „sve drugo može i treba da bude za pregovaračkim stolom, ali nema novih izbegličkih kolona“.

Vučević je rekao da bi Srbija bila još bolje rangirana po raspoloživosti vatrene moći na sajtu Global Firepower da je stiglo sve od naoružanja „što je trebalo da nam stigne“, i da je prezentovano svo oružje koje je stiglo ali još nije uvedeno u zvaničnu statistiku.

On je izjavio da će „država uraditi sve što može da realizuje ugovore koji su na snazi“ za nabavku oružja, poštujući međunarodno pravo.

Ministar je rekao da će „uskoro“ biti prikaz novog naoružanja i vojne opreme lz borbenih sistema koji su delimično proizvedeni u našoj državi, a delimično kupljeni.

„Imamo ugovorene nabavke savremenih složenih borbenih sistema u konceptu protivvazdušne odbrane i ratnog vazduhoplovstva iz raznih država koje treba da nam stigne. U narednom periodu intenziviraćemo razgovore sa inostranim partnerima, ali i sa namenskom i odbrambenom industrijom Srbije koja dobija veliki podsticaj od države. Očekujemo da deo novog naoružanja bude proizveden i u domaćim fabrikama“, kazao je Vučević.

Prema rang listi sajta Global Firepower, koja je nedavno objavljena, Srbija se ove godine nalazi na 58 mestu, što je daleko bolje od zemalja u okruženju, dok je prošle godine na istoj listi bila na 61. mestu.

Konkurs za specijalce za mesec i po dana

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da očekuje da će „za mesec, mesec i po dana ići na otvaranje javnog konkursa“ za pripadnike specijalnih jedinica, povodom najave koja je stigla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će broj pripadnika specijalnih jedinica biti povećan na 5.000.

Vučević je za televiziju B92 rekao da tek treba da se donese odluka „gde će biti nove baze i novi vojni kampovi“.“Pokrićemo različite regione u Srbiji, mesta koja nemaju trenutno kasarne, vodeći računa o okruženju, o opasnostima i bezbedonosnim rizicima“, kazao je Vučević.

Rekao je da će otvaranje novih baza i vojnih kampova biti „kao dolazak jedne fabrike u ta mesta“, jer je potrebno izgraditi infrastrukturu, a otvoriće se i „ne mali broj radnih mesta“.