in

Na novosadskoj Klisi Badnje veče proslavljeno tradicionalnim paljenjem mega “lomače” (FOTO)

Na novosadskoj Klisi Badnje veče proslavljeno tradicionalnim paljenjem mega “lomače” (FOTO)

Badnji dan i veče juče su obeleženi širom Srbije masovnim paljenjem badnjaka i okupljanjem uz plamen u iščekivanju najradosnijeg hriščanskog praznika – Božića.

Tako je bilo i u Novom Sadu, gde su se u dvorištima zgrada u gotovo svim gradskim kvartovima družile komšije, a uz pucketanje hrastovog drveta i vesele iskre ispijala se rakija ili vino, slušala se muzika i ispaljivao vatromet, a ponegde je zakuvana riblja čorba ili fiš paprikaš u kotliću.

Međutim, već godinama pažnju naših sugrana privlači i ogromna „lomača“ na Klisi, a izuzetak nije bio ni ovaj 6. januar, gde su pripreme za ovu „svetkovinu“ počele već od ranog jutra.

Nakon ogromne vatre, čitav kraj je prekrio gust dim

Brojni sugrađani su odlučili da „skoknu“ do ovog novosadskog naselja i lično se uvere kako teku pripremni radovi, a sam „badnjak“ je bio ograđen velikim brojem srpskih zastava.

Kako je padalo veče i bližio se trenutak paljenja ovog „mega badnjaka“ u kojeg je „uložena“ ogromna količina drva, koja su se možda mogla iskoristiti i za ogrev onih sa plićim džepom, u duhu Božića i darivanja, na vrhu je osvanuo i srpski barjak.

Zagrevanje uz alkohol, petarde i vatromet je svoju kulminaciju doživelo negde iza 18 sati, kada je veliki plamen osvetlio čitav kraj, a zatim, kako se vatra lagano gasila, čitavo naselje je prekrio gust crni dim…

Srećom, veče je bilo bez vetra koji bi razduvao varnice i stvorio mogućnost da se Badnje veče pretvori u tragediju, ali nisu izostali brojni komentari na društvenim mrežama, a mišljenja su kao i uvek bila podeljena….

„Nadam se da je bez guma“

„Čemu ovo….. Ne treba preterivati, pali se badnjak, a ne par metara drva…. Čuvajmo naše šume“, „Bolja ta drva da ste dali siromašnima, koji nisu u mogućnosti da kupe, a preko su im potrebna. A da ste bar ove godine preskočili bahaćenje i preterivanje sa drvima i samo se okupili i zapalili badnjak kako dolikuje hrišćanskom prazniku“, „Paganizam, seljoberizam, džiberizam“, „Samo veštica vam fali“.

„Vidi se tu jedno prezime dole desno, sve u jednoj slici“, „Ni B od Badnje večeri. Ali zato veeeeliko B za budale!!!“, „Posebno BRAVO za roditelje koji dovode decu da dišu ovo s*anje… Ta bezgranična roditeljska ljubav…“, „Jezivo! Sa običajima veze nema“, „Hrišćanski, nema šta. Nanesi lopatom, da ima svega…Tugo…“, „Ovo nema veze sa običajem obeležavanja Badnje večeri. Ovo je lomača koja može da zapali pola Klise“, „Nadam se da je bez guma“, pisao je deo naših sugrađana na Instagramu.

„Tradicija duga više od 25 godina“

„Komentare zadržite za sebe! Ovo je običaj koji održavamo više od 25 godina i to je napravljeno za celo naselje, da se svi skupimo i proslavimo rođenje Hristovo. Bez govora mržnje i pustite nas da uživamo na naš način“, „Mir božiji, Hristos se rodi, nevernici“.

„Kome nije pravo, nek mišljenje zadrži za sebe. Ovo je naš običaj koji mi proslavljamo dugo godina sa tradicijom. Bolje učite decu da naslede običaje i obeleže ovaj veliki praznik, a ne da budu debili zaglupljeni u telefon i kompjuter. Vi koji mislite da su se drva trebala pokloniti onima koji nemaju, nemam ništa protiv, izvadite pare, kupite, pa se onda pravite pametni i komentarišite. Sve je pošteno plaćeno!! Ostavite nas na miru da proslavljamo ovaj veliki praznik na naš način“, pisali su drugi.

A šta vi mislite o ovom načinu obeležavanja Badnje večeri, kojem biste se taboru priklonili?

Širom Srbije pravoslavni vernici proslavili Badnji dan masovnim odlaskom po badnjak (FOTO, VIDEO)