in

Na KiM više kriznih situacija nego u poslednjih 10 godina

Na KiM više kriznih situacija nego u poslednjih 10 godina

U poslednjih godinu dana na severu Kosova nizale su se krizne situacije. Bilo ih je više nego u poslednjih deset godina ukupno. Godina je počela odlukama vlasti u Prištini da na Kosovu ne bude glasanja na referendumu za promenu Ustava Srbije, kao ni na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji, a u samoj završnici godine sklonjene su barikade koje su dvadeset dana blokirale glavne saobraćajnice na severu Kosova.

Zabrana glasanja na referendumu i izborima, lične karte, registarske tablice, stikeri, disklejmeri, reciprocitet, bezizgledno formiranje ZSO, eksplozije, sirene, upad u srpske kuće, prodavnice, opštinu Štrpce, KFOR, NATO i specijalne kosovske policijski snage, Srbi koji napuštaju institucije, barikade na severu, bodljikava žica, povišena borbena gotovost, haubice koje se izvode pa vraćaju u kasarnu – sve su to ključne reči u poslednjih godinu dana koje stoje uz Kosovo. U jednoj reči – kriza.

„Godinu za nama obeležili su nasilni pokušaji Prištine da dovrši integraciju severa Kosova i dokazivanje Beograda da samo on na to ima pravo. Poruke da nema predaje, pripravnost haubice Nore i podizanje očekivanja kod kosovskih Srba do krajnjih granica nerealnog, a onda povlačenje i njihovo razočaranje“, kaže novinarka N1 Sanja Sovrlić.

Poslednja krizna situacija trajala je 20 dana. Hapšenje Srba sa severa Kosova, prisustvo kosovskih specijalaca i navodni tajni spiskovi za hapšenja bili su razlozi zbog kojih su Srbi sa Severa podigli barikade i blokirali puteve na više od 10 lokacija. Od danas barikada nema, ali niko time nije ni dobio ni izgubio.

„Nema apsolutnih pobednika i apsolutnih gubitnika, to je ono što je moglo u ovom trenutku da se izdejstvuje, naročito mirnim putem. Opet naglašavam da je jako dobro da se ova krizna situacija rešila na miran način, da nije došlo do konfrontacije na samim barikadama“, izjavio je Dragiša Mijačić.

U više rundi dijaloga Beograda i Prištine vodio se u Briselu uz prisustvo međunarodnih pregovarača. Vučić i Kurti, kada bi seli za isti sto, jedan bi u klin drugi u ploču i tako satima bez dogovora sa tek pokušajima prevazilaženja krize. A kada je ta kriza na samoj ivici eskalacije, pritisak pojačava međunarodna zajednica.

„Pozitivna stvar je to što je rat ostao samo u studijima pojedinih televizija sa nacionalnom frekvencijom. A dogodine – u Briselu možda budemo gledali finale kosovske krize u nadi da zaustavno vreme nosi oznaku beskonačno“, smatra Sovrlić.

Dakle, u proteklih 365 dana situacija na Kosovu samo je iz jedne krize ulazila u drugu. Sudeći po dinamici događaja ubrzo ćemo saznati da li je poslednja kriza rešena ili smo samo u kratkom „brejku“.