in

Na dobrom tragu, Narodna nema crvene linije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je potrebno da opozicija zajednički donese odluku o tome da li će i na koji način učestvovati na predstojećim izborima, jer se oni približavaju i izrazio optimizam da će se ubrzo postići dogovor.

„Mislim da smo na dobrom tragu i da bi već iduće nedelje taj dogovor mogao biti objavljen“, rekao je Jeremić u Tašmajdanskom parku, gde je Narodna stranka pozvala građane da joj se priključe u podnošenju krivične prijave protiv premijerke Ane Brnabić i ministarki Zorane Mihajlović i Irene Vujović zbog projekta „Rio Tinto“.

On je naglasio da je taj dogovor trebalo da se desi još juče, navodeći da veruje da će narednih dana doći do „formalizacije razgovora koje su imali i koji su još u toku“.

„Što se tiče Narodne stranke, ako je nemoguće postići dogovor, onda je možda bolje da se manemo ovog posla i da nas nema u političkom životu. Narodna nema ni jednu crvenu liniju iscrtanu u krvi, ne insistira ni na jednoj konkretnoj ni kandidaturi, ni fotelji, ni bilo kakvoj privlegiji. Ja sam već jednom rekao i ponoviću – ukoliko stvar čini lakšom da ja kao lider stranke ne budem kandidat ni na jednoj listi naravno – na to smo spremni“, rekao je Jeremić.

On je naglasio da je neophodno „jedistvo svih koji bi hteli da od sledećeg aprila zemlja izgleda drugačije“. „To će biti odluka o budućnosti naše dece i narednih generalcija“, dodao je.

Jeremić je istakao da veruje da je opozicija „na korak od dogovora“, ali nije mogao da odgvovori ko će u tome biti. „Kada bih odgovorio na to pitanje onda bismo možda bili na dva koraka, na više od jednog“, dodao je.

„Ne želim da kažem ništa što bi opteretilo završnicu razgovora koje imamo. Narodna stranka misli da nam je potreban što je mogući širi front u kome ne bile samo političke organizacije, već i pokreti, javne ličnosti i uopšte jedan širok spektar, jedna asocijacija, jedna koalicija svih onih koji bi voleli da Srbija posle 3. aprila izgleda drugačije“, naglasio je Jeremić.

Mihajlović: Jeremiću bi bilo bolje da prikupi glasače

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas, reagujući na ocene predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića o Rio Tintu i poziva te stranke građanima da se pridruže u tužbi protiv nje, kako bi mu „bilo bolje da proba da prikupi glasače koje nema“.

Mihajlović je, povodom poziva iz Narodne stranke da se priključe u podnošenju krivične prijave protiv nje, rekla da je „Jeremića narod odavno pročitao“.

„Stranka mu se raspada, od njega beže i njegovi najbliži saradnici, svi su shvatili da je gubitnik i čovek bez bilo kakve politike i ideje“, navela je u pisanoj izjavi MIhajlović, koja je i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

Ona je istakla da će „građani svakako odluku o Rio Tintu doneti na referendumu“.

“Ova vlast sluša glas naroda jer uživa najviše poverenje građana, a mučenom Jeremiću ostaje samo da se nada nekom haosu i neredima jer mu je jedini plan koji ima da na vlast dođe preko ulice. Ipak, moram da ga razočaram, to se neće dogoditi“, ocenila je Mihajlović.